*벨기에 콘크리트 회사의 스마트한 건축-[ Govaert & Vanhoutte Architects ] Enjoy Concrete HQ

반응형

Enjoy Concrete는 조립식 콘크리트 제품을 생산하고 설치하는 회사이다. Enjoy Concrete가 새롭게 지은 자사의 건물은 간략하게 말해, 건물 안으로 자사의 상품을 통합시키고 또한 사무실과 상품 전시를 조화시킨 방식을 취하고 있다. 또한 녹색의 자연에서 산업으로의 이동을 표현하는 것뿐 아니라 지나가는 사람들과 차들도 이를 볼 수 있는 방식으로 구성된 전략적 건축으로 볼 수 있다. 이러한 디자인이야 말로 회사가 가진 능력과 특성을 여실히 보여주는 진정한 쇼케이스라 할 수 있다.

Enjoy Concrete produces and installs architectural prefabricated concrete elements. The brief for their new corporate building was to combine a production hanger together with offices, while integrating their own product within the building. Being on a strategic point in between an industrial estate and a green canal, they wanted to be seen by the passing traffic, as well as to become a transition from green to industrial.


Architects: Govaert & Vanhoutte Architects
Location: Veurne, Belgium
Architect in Charge: Benny Govaert, Damiaan Vanhoutte
Area: 6974.0 m2
Project Year: 2014
Photographs: Tim Van De Velde

The design for the headquarters for Enjoy Concrete became a true showcase for their own capabilities, being constructed entirely out of prefabricated concrete elements. Its facade are made out of concrete slabs of 6 by 3 meters. All windows share these same proportions.

The building mainly consists out of a hall for production and storage. The office spaces are in front of the building, spread over 4 levels, allowing light and visibility onto the main road. A cantilevered volume (12m50 in total) containing the board room is located at the top corner of the building. This box also shares the same 6x3 meters proportion. The long volume was made out of a lighter steel structure, allowing large windows on the south west façade. The steel structure is internally anchored into the concrete staircase, creating a counter weight for the long cantilever. Inside the boardroom a solid steel table stands only on 2 legs, having an over span of 7m50.

The facade is further characterized by a pattern image, of the beautiful treeline along the canal “Damse Vaart” on the prefab slabs through the application of the “Graphic Concrete” procedure. The digital image was broken down into big dots, making the total picture become clear only from a distance. The facade creates an interesting interaction between the building and its surroundings, as the building reflects the nature across the street and canal.

In essence the HQ for enjoy concrete is one big concrete block. The floating boardroom functions as an eye catcher for the approaching traffic, and also breaks the simple volume. The print of the treeline blends the concrete mass into the green surroundings.



from archdaily

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY