*방직공장, 멀티미디어센터로 리노베이션 되다 [ Pascale Guédot + Michel Corajoud ] Oloron Saint Marie Multimedia Center

강가에 위치한 오래된 방직공장을
멀티미디어센터로 리뉴얼한 프로젝트:
예로부터 방직공장은 수력발전으로 부터 동력을
사용하기 때문에 강가에 위치하게 된다.
산업적인 측면에 의해 선정된 자리가
지금은 아름다운 풍경을 제공하는 산책로와 연결되어
주변 사람들에게 새로운 문화를 공유하는 장소로
바뀌는 모습이 참 재미있다.

새로운 문화공간(멀티미디어센터)은 마치 멀리서 보면
강가에 떠있는 배를 연상시키는데
이것은 지식의 배를 정보의 강에 띠워
여려 사람들과 공유하기 위한
건축가의 숨은 의도가 아닐까 싶다.

목재로 된 수직루버는 건축물의 형태를
반물질화 시킴으로써  내부와 외부의 간극을
없애준다. 이렇게 좁혀진 공간은
내부 공간확장으로 이어져 외부 자연과
하나가 된다.
또한 실제적으로도 외부 산책길과 연계되어
자연스럽게 주변과 동화된다.

Check out this beautiful restoration project by and which transforms an industrial factory into a Multimedia Center. Situated in Oloron Saint Marie, the site is part of a larger urban renewal project intended to reconnect the abandoned site to the center of the city and infuse a new spirit into the building while reclaiming the site’s natural setting.

More images and more about the project after the break.

Historically, the structure housed a textile factory which exploited the hydroelectric power produced by the rivers. However, gradually the factory fell into disrepair until two architecture competitions in 2005 and 2009 asked participants to develop the site’s future. The competitions, won by and , respectively, have breathed a new life into the structure while making it accessible to the public.



The new media center is built atop the factory’s original stone foundation, gracefully hovering over the original volume. This new volume contains reading rooms and administration offices while clad in a light transparent wooden lattice. The form’s dominant end glazing offers spectacular views of the river and the promenade while the light lattice work allows light to penetrate the interiors.



The interior of the media center boasts a sleek and sophisticated atmosphere.  “The entrance to the main reading room is an extension of the portico, while at the heart of the building, an atrium generates a visual connection between the youth area in the basement and the primary space for other users. This sense of connection – an effect accentuated by the peripheral location of the weight bearing structures – offers an instant spatial grasp of the building. The mixed texture – concrete infrastructure and steel newels and frames for the superstructure – contributes to the creation of a unitary volume, where shelves and reading spaces are freely arranged.”



In addition to the carefully articulate volume, a new public promenade has been designed to follow the line of the river allowing pedestrians to ’s green terraced landscape.


The design is the perfect fusion between existing and contemporary, landscape and built. The volume exploits the site’s natural setting allowing the users to, once again, appreciate the site’s beauty.


Location:

Oloron Saint Marie, Pyrénées Atlantiques

Program:

Intercommunal multimedia center

Public concourse

44-space car park

Area : Multimedia : 2 700 m² total floor area

Concourse : 1,255 m²

Car Park : 1,110 m²

Cost:

Multimedia Center : €5,481,482 excl. VAT

Concourse, car park, promenade: €2,096,115 excl. VAT


from  archdaily


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY