*프랑스 블랙박스 하우스 [ FABRE/deMARIEN architectes ] big black box

빅 블랙박스의 비밀:
오래된 차고를 아늑한 중정을 갖고 있는 2개층 높이의
하우스로 리뉴얼 하였다.
경량 철골을 이용하여 건식으로 구성된 블랙박스하우스는
단순하면서 심플하다. 그만큼
공간이 주는 매력도 시원시원 하다.
군더더기 없이 열린 1층과 2층의 플랜은
플렉시블하게 공간을 활용 할 수 있도록
계획되었다.
또한 1층은 중정으로 확장되어
내부외 공용공간을 가변적으로
사용할 수 있도록 계획되었다.
블랙의 마감은 자칫 가벼워 보일 수 있는
스틸의 은색마감을 한번 다운 시켜
하우스의 분위기를 잡아주는 중요한
역활을 한다.

french practice FABRE/deMARIEN architectes (julie fabre, matthieu de marien) has sent us images
of 'big black box', a two storey dwelling converted from a former garage in bordeaux, france.
in order to create a generous living space within the limits of the plot, the design steps back from
the retained facade to create a private driveway for two cars and a courtyard to the back.


keeping a humble face, the original facade of the former garage is retained to create an outdoor
'buffer zone' between the street and the residence. the house itself is constructed in steel structure
that is largely finished in black, setting contrast to the high stone walls of the neighbouring buildings.
overlooking the courtyard is a long strip of terrace space which allows the interior to seamlessly
extend out into the outdoors.



arranged under a low-sloping roof, the upper level living room is largely left as one continuous space.
free-standing units which hold within their volumes a washroom and kitchen functions define and
divide the room while offering storage options. the ceiling is clad in galvanised steel panels,
lending the house a decidedly industrial feel.




from  designboom

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY