*네덜란드 보육시설, 아파트 및 공용 정원 하우스로 재탄생-[ Marcel Lok Architect ] Homestead Diemen

암스테르담 외곽 Diemen에 있는 Cordaan care organization의 보육 장소가 지금은 12개의 아파트와 공동 정원 하우스가 있는 '주거용 홈스테드'로 탈바꿈되었다.
12 채의 주거용 아파트로 구성된 긴 건물의 설계 디자인 원칙은 인접한 기념비적인 헛간과 명확한 관계가 있는 볼륨을 생성하는 것이었다. 농업 건물에 대한 아이디어를 강조하기 위해 두 가지 독특한 디자인 선택이 이루어졌는데, 거처의 외부 공간은 온전히 유리 외관으로 구성하였고, 건물 외관은 더 폐쇄적인 '케이프'와 같은 볼륨으로 구성되었다. 이 프로젝트의 목표는 전통적이고 세련된 디테일을 가진 세심한 구조적 개발이다. 건물 외관에는 슬라이드 날개가 달린 알루미늄 창문이 있는데 그 프레임은 강철 프레임으로 싸여 있으며 정면의 슬레이트 치수에 정확하게 위치한다.

 

A ‘residential homestead’ with twelve apartments and a collective garden house has been realized on the site of a former organic nursery of the Cordaan care organization in Diemen. The building site is on the edge of a new residential area that is bordered by sports fields, a railway line, the Weespertrekvaart (i.e. a canal) and the nature reserve along the banks of the river Diem.

For this suburban location, an elongated building volume has been designed with twelve owner-occupied apartments on a collective yard. The design principle has been to produce a volume with a clear relationship with an adjacent monumental barn. To emphasize the idea of an agricultural building, two characteristic design choices have been made. The outside spaces of the dwellings have been laid on the heads of the volume with a fully glazed façade and the building skin is draped over the volume like an omnipresent, more closed ‘cape’. Two chimneys emphasize the rural character of the building volume. Parking takes place on this private property. Furthermore, there is an identical materialized ‘babybarn’ with bicycle storage facilities and a communal garden room, adjacent to the shared vegetable and herb garden. The yard has been deposited to the public road with a red beech hedge. 



Architects: Marcel Lok Architect

Location: Diemen, The Netherlands

Project team: Marcel Lok, Sharon Sportel, Richard Proudley

Area: 1688.0 m2

Project Year: 2017

Photographs: Luuk Kramer

Manufacturers: BegaSapa

The aim for the project is a meticulous structural development with a traditional and refined detailing. The façades, the roof and the chimneys are detailed as one continuous articulated casing, covered with French ceramic slates in earthy tones - a subtle reference to the ceramic attributes of the former nursery. The roof surface is equipped with concealed gutters while the rainwater drains are included in the construction of the skin. The building façade is equipped with aluminum windows with turn-and-slide wings to the outside. The frames are encased in sheet steel frames and are placed exactly on slate measures in the façade.


from archdaily

댓글(0)

Designed by JB FACTORY