*병원의 힐링 포인트 스팟-[ dRMM ] maggie’s oldham

반응형

매기의 올덤은 기존 NHS 병원 부지에 세워진 것으로, 매기센터들은 암 환자들에게 감정적으로나 사회적으로 지원을 제공한다. 진행중인 초기 과제는 환영적인 분위기와 위안을 주는 건강관리 환경을 조성하는 것이었다. 건축가는 '형태에 관해서는 더 적고, 내용은 더 많은'이라고 묘사한 디자인을 제시함으로써 이는 단순한 나무 상자 그 이상을 의미한다.

maggie’s oldham built on the grounds of existing NHS hospitals, maggie’s centres provide emotional and social support for people affected by cancer. the ongoing initiative tasks acclaimed architecture firms with creating welcoming, comforting, and uplifting healthcare environments. following in the footsteps of norman foster, OMA, and frank gehry — among others — is london-based firm dRMM. described by the architects as ‘less about form and more about content’, the design is much more than the simple wooden box presented to the passing street.



name: maggie’s oldham

location: oldham, UK

client: maggie’s

funding: stoller charitable trust

architect: dRMM

timber advice: AHEC

landscape design: dRMM & rupert muldoon

structural engineer: booth king

cost consultant: robert lombardelli partnership

main contractor: f parkinson

building services engineer: atelier ten

structural timber subcontractor: zublin timber

tulipwood supplier: middle tenessee lumber

machining of cladding: morgan timber

internal joinery: uncommon projects

artist (curtain): inside/outside

landscape subcontractor: hultons

curved glazing: IPIG

timber framed windows: aresi

furniture: coexistence

wooden door handles: mowat & co / allgood

believed to be the world’s first building made from hardwood cross-laminated timber (CLT), the dRMM-designed maggie’s centre was developed alongside the american hardwood export council. ‘in wood there is hope, humanity, scale, warmth, and nature’s clever plan to absorb carbon,’ says alex de rijke, founding partner of dRMM. ‘wood is a non-toxic, versatile, benign, anti-carcinogenic material. people like wood, but steel and concrete are the industry default.’


constructed from american tulipwood, the building is supported on slender columns and hovers above a lower level garden. this secluded setting offers ‘open air rooms’ framed by trees and other vegetation. a centrally positioned asymmetrical hole allows a single birch tree to pierce the structure, guaranteeing scenic views from upstairs. although the interior plan remains as open as possible, a full-height reversible curtain loop designed by dutch artist petra blaisse creates an adaptable enclosure that offers a variety of privacy levels.


in developing the project, dRMM paid close attention to the needs of patients: from the psychological effect of spaces and views, to the effect of light levels and color on skin made sensitive from radiotherapy. ‘as those undergoing chemotherapy sometimes feel pain on touching cold objects, oak rather than metal door handles have been used,’ explain the architects. ‘wood fiber insulation ensures a breathable, healthy environment whilst the huge window frames are american white oak.’


from designboom

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY