*알프스 산맥 속 유치원-[ feld72 ] Kindergarten Valdaora di Sotto

남부 티롤(South Tyrol)이라는 알프스 산맥으로 둘러싸인 이 지역에 자리한 유치원은 전통과 현대적 삶, 그리고 자연 간의 상호 교류가 이루어지는 공간이다. 목재로 구성된 유치원 건물은 주변을 둘러싼 거대한 벽 사이에서 보안을 유지하며 자리하고 있다. 경계선과 울타리 또한 마을의 구조를 결정하고 있는데, 사적인 공간과 공적인 공간로 마을을 구분하는 공간적인 경계를 분명히 하고 있지만 유치원이 가진 건축적인 간섭은 이러한 경계를 무너뜨리는 역할도 한다. 

Nestling within the village structure of Valdaora di Sotto in South Tyrol, the kindergarten building communicates the interplay between tradition, contemporary life and nature. The third kindergarten made by feld72 aligns itself within its tranquil background without being subordinate to it. Self-evident and uncontrived. Embedded sensuously in its location, the building responds to the dominant aura of the parish church with the cemetery chapel and the elementary school in the centre of Valdaora di Sotto. The timber building sits as though in an encasement within the massive surrounding wall, lending security.


Architects: feld72

Location: 39030 Olang, Province of Bolzano - South Tyrol, Italy

Area: 950.0 m2

Project Year: 2016

Photographs: Hertha Hurnaus

Boundaries and fences determine the village structure. The clear spatial margins divide the village into private and public spaces. Meanwhile, the architectural intervention of the kindergarten alludes to the theme of different boundary intensities and continues it further as a multi-layered circumferential wall. There is a successful contextual interweaving of elements that are typical of the location.


Because of the surrounding boundary wall, the kindergarten articulates clear spatial margins in the village ensemble. The unity of building and kindergarten yard is embedded in the traditional context and imparts to the kindergarten the architectural conditions for nest security, as well as for freedom. As a compact edifice this is located on the northern boundary of the property, endowing space for a sunny garden. The free space for children is optically and functionally separated from the road by the surrounding building structure.

The wall alternates between concepts of materiality and volume, thus it changes from garden fence to boundary wall for the building, just as much an interpretation of what already exists as it is a further elaboration of the existing stock. The wall on the kindergarten yard side is completely of wood and in a friendly gesture embraces the children’s garden. Roofed, weather-protected areas are set up as you pass over to the building. A playful way of handling the element of the wall unfolds. Architecture and playground fuse. The traditional element of fencing-in a property gains in complexity and in quality as somewhere to linger – it shelters, frames, hides, invites everyone to play and presents views not only towards the outside world but also inside. The building itself remains clearly modelled and yet has a multi-stratified effect.


Uniform materiality conveys simplicity. Rendered masonry and wood in the innards of the kindergarten create feelings of identity and belonging. A subtle and warm atmosphere is generated within the interiors thanks to the subtly complex treatment of local timber.


For the children, the group rooms represent the starting point of their daily explorations. The rooms are designed to be unpretentious and modest, providing scope for individual changes. Small areas for retreat are offered by the large window recesses and accessible partition furniture leading to the cloakroom. The assembly room and multi-function rooms can be adapted as connecting room structures or, if required, used singly. The suggested spatial concept thus enables attractive variations on both levels in realising the educational scenario.


A house for children and the village takes shape as intermediary between tradition and modernity. The familiar and the unusual simultaneously find a home in Valdaora di Sotto.


from  archdaily

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 이탈리아
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY