*노르웨이 기차역 자전거호텔-[ Various Architects ] Bicycle Hotel

환경적으로 안정적인 미래를 목표로 한 노르웨이의 기차역에는 자전거 사용을 도모하기 위한 목적으로 점차 자전거호텔을 갖추고 있는 추세이다.  Lillestrøm 자전거 호텔은 그 중에서도 눈에 띄인다. 건물 디자인은 주변하고의 긍정적인 조화를 이루기 위함이었는데 대중에 오픈된 그린 루프탑을 제공하면서 기차역의 메인광장하고도 직접적으로 연결되어 있어 쉽게 접근가능하다. 특히 루프탑은 계단과 슬로프를 갖추고 있으며 오르면 Lillestrøm 의 파노라마 풍경을 제공한다.

Norway has set ambitious targets for environmental and sustainable future. An increasing number of railway stations will now have a bicycle hotel, to promote the use of bicycles. The Lillestrøm Bicycle Hotel designed by Various Architects opened in what is considered to be Norway’s best cycling city.

The design of the building focuses on making a positive contribution to the surroundings. The project gives back to the city the built area, by providing a public green rooftop, which directly connects to the main square of the train station and is easily accessible. The roof is conformed by furnishing, vegetation, stairs and slopes, creating a unique experience with a panoramic view towards Lillestrøm.


Program: bicycle garage
Architects: Various Architects
Team: Ibrahim Elhayawan (project leader), Alexander Berg, Isabell Adamofski, Matteo Compri, Marius Næss, Pauline Rossel
Client: Norwegian National Railways, ROM Eiendom AS
Area: 500 sqm
Structural engineering: Sweco AS
Electrical engineering: Norconsult
Contractor: HAB Contractors AS
Completion: 2016

The design concept is basically a wooden green roof on a glass box, and a concrete base that protects the building against the surrounding heavy traffic. The transparent glass walls allow natural light to filter through during the day and transform the building into a glowing box at night. The glass walls continue over the roof, turning into the balustrade around the public area. At the same time, the roof penetrates through the walls to frame the entrance and to provide a shelter against rain.

The double story bicycle rack becomes the main element in the space. The room height varies from 2.70 m to 6.00 m following to the curvature of the dynamic roof. The Glass walls are constructed using U-Glass profiles, which are self-supporting and require no metal profiles. The assembly of the glass walls leaves a small gap between each profile, generating a permeable element between the street and the bicycle parking, this provides a sense of safety to the users.

The timber beams, exposed in the interior to define the curvature of the roof. A collaborative design process with structural engineers rustled in creating a simple roof structure with repetitive beam shapes to reduce the cost. The shape of the roof is simplified to be a single curved structure, with a diagonal slope to maintain it’s dynamic form and experience and allows rain drainage. The wooden roof lays on thin steel columns, liberating the roof to be perceived as a separate floating element.

The building has a minimal energy consumption. At day time no lighting is required, thanks to the glass walls and at night the artificial lighting serves the interior and provides additional light to the surroundings. Natural crossed ventilation is possible through the gaps between the glass profiles hence no additional ventilation is required.



from domusweb

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 노르웨이
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY