*포르투갈 섬유회사 리노베이션-[ Proj3ct ] Barata Garcia Headquarters

반응형

Barata Garcia 본사 건물을 리노베이션하면서 중요한 것은 기존의 모든 활동을 그대로 유지하면서, 작업 영역이 지닌 복잡한 구성을 건물 전체 규모에서 다시 풀어내는 일이었다.

이를 통해 리노베이션의 목표는 제한된 공간과의 끊어진 연결을 잇고 기능을 담당하는 공간의 확장에 있었다. 무엇보다 전반적으로 디자인을 최적화하고 효율적으로 변화시켜 작업영역을 업데이트하는 것이기에 무엇보다 공간간섭성을 보장한 후 우선이었다.
외관 및 외부 공간의 재설계는 기존 외부벽을 따라 물결모양의 천공이 난 금속 시트를 통해 이루어졌고 이는 바로 섬유회사인 기업의 정체성을 나타내는 직물 및 기본 재료에 표현한 것이었다.

The site is located in Barcelos, industrial town in the North of Portugal. It refers to an existing industrial complex composed by two industrial pavilions and technical areas, detached from each other and placed over an 8 775 sqm area. The existing buildings are two story high on the frontside facing the entrance, gathering all main public and office areas, while the remaining areas were set to the production and storage processes. The exterior areas were essentially set to parking areas with narrow strips of vegetation and two entrance gates. The topography is composed by two plain platforms, linked by a ramp in between pavilions. The site is home to a textile manufacturing company and all the installations were licensed and fully operational.


Architects: Proj3ct
Location: 4750 Barcelos, Portugal
Project Team: João Miguel Pedrosa Rodrigues, Tiago França Lopes, Hugo Pinho Santos
Area: 4142.0 m2
Project Year: 2016
Photography: Fernando Guerra | FG+SG

The operation emphasizes on low impact measures within an integrative perspective, adding value to the landscape and urban surroundings. The biggest challenge was to enable a full-scale renewal of the existing buildings that implied a complex reorganization of working areas, while keeping all the company activities underway.

The goal was to renew, re-organize and expand a set of functional areas due to the limited and constricted spaces and disconnected areas. The overall design implied a complex and intense task of correct and adjust the functional layout, optimizing and updating all work areas towards a more efficient and articulated set of services. Our approach was to enforce a sense of identity, creating a uniform pattern of construction solutions and coating materials to assure spatial coherency, and to enhance the visual correspondence between the functional areas.

The redesign of the façades and exterior spaces were guided by the concepts of unity and formal homogeneity, leading to an overlay of a new skin in wavy perforated metal sheets along the existing exterior walls. The form, texture and permeability of this skin relates to the fabrics, primary material to the company. This formal analogy is then used in the interior spaces, mainly in the office modules located in the production areas and storage areas.



from archdaily

728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 포르투갈
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY