*스위스 에너지효율적 오피스빌딩-[ Züst Gübeli Gambetti ] HCP Office and Seminar Building

스위스 쭈리히에 위치한 오피스/세미나 빌딩은 처음엔 공간 부족으로 인한 해결책으로 임시 건물을 만들어달라는 클라이언트의 요청에서 시작되었으나, 젊은 건축회사는 이를 지속가능이면서도 진취적인 건축적  답안으로 제시하였다. 전체적으로 건물은 경제적으로나 건축적으로 고려해보았을 때 지능형 시너지 효과를 나타낸다. 내부는 근본적으로 수평배치를 통해 효율적 바닥 계획을 꾀할 수 있었다. 낮은 수준의 에너지 소비를 위한 혁신적인 시스템인 '에너지 그리드'를 캠퍼스 내 적용하여 운영의 효율성을 완성하였다.

All the client initially asked for was a temporary, off-the-shelf solution to an acute lack of space. But sometimes the least promising of circumstances can give rise to architecture that is truly compelling, from both a financial and a design perspective. At least that’s what Züst Gübeli Gambetti thought upon reading the ETH Zurich’s competition brief. To the young firm, the proposed program seemed to be a quick fix, the opposite of a sustainable solution. Yet they were drawn to the idea of contributing their own progressive architectural statement to the Hönggerberg—Zurich’s Mt. Olympus of architecture. Now their winning proposal stands on that very site, three times as large and three times as solid as the container village original- ly anticipated by the client. Moreover, for its size, it is the most cost- effective structure ever built by the university.


Architects: Züst Gübeli Gambetti 

Location: Zürich, Switzerland

Project Year: 2016

Photographs: Valentin Jeck 

Building Physics: Kopitsis Bauhpysik AG, Wohlen
electrical engineering: Hefti Hess Martignoni Aarau AG, Aarau 

HVAC: Pfiffner AG, Zurich
Landscape: Vogt Landschaftsarchitekten AG, Zurich 

Engineer: Ribi und Blum AG, Romanshorn 

ClientE: TH Zurich Foundation
client contractor: HRS Real Estate AG, Zurich
structural

With its elongated shape and stepped massing, the iconic HCP building marks the start of the Science City campus for all who approach from downtown. In deference (though not subordination) to its architectural older brother, the adjacent HCI chemistry complex, the new arrival lies low and hugs the ground. Züst Gübeli Gambetti make clever use of the site’s topography, developing a cross section for the 200-metre long project that requires only a single lift to serve its various floors. As an added bonus, this sectional solution generates multi- functional covered spaces and terraces. Flanked on the one side by the towering HCI building and on the other by expansive views, these out- door areas attain a careful equilibrium between enclosure and openness.


In its entirety, the building represents an intelligent synergy of economic and architectural considerations. On the outside, the wrap around chequerboard façade accentuates the balanced volume’s sculptural qualities while ensuring flexibility of use with its modular, repeat- ing open and closed elements. On the inside, the radically horizontal layout encourages communication and allows for efficient floor plans. Organizational efficiency is complemented by operational efficiency: the building taps into the campus’ ‘anergy grid’, an innovative system for harvesting, storing and distributing low-grade energy, and relies on a common-sense low-tech building services strategy for carbon-neutral energy delivery and ease of maintenance.



from archdaily

댓글(0)

Designed by JB FACTORY