*지속가능한 공동주거 프로젝트 [ Dattner Architects + Grimshaw Architects ] Via Verde

반응형


지속가능한 거주공간을 지향한다. 여기 Via Verde 공동주거 프로젝트는 건강한 라이프 스타일과 막힘없는 소통공간; 커뮤니티 스페이스 확보를 목표로 진행된다. 222세대, 3개의 구역으로 구성된 단지는 대지 북측 끝에 위치한 20층 높이의 타워동과 6~13층 규모의 듀플렉스동이 중심부에 그리고 2~4층의 타운하우스동이 남측에 배치된다. 지면에서 부터 옥상에 이르는 외부 정원은 단지내 소통공간의 중심으로 지면에는 거주자들의 다양한 야외활동을 보장하는 단지중정과 도시경관을 즐길 수 있는 각 세대 테라스 그리고 옥상에 설치된 옥상정원이 구성된다. 여기에 각 세대는 이러한 외부공간과 밀착된 2면 이상의 개구부를 확보, 내부의 자연채광과 자연환기를 보장하며 거주자의 건강한 라이프 스타일을 확보하게 된다. 그를 통해 구축된 건강한 거주공간은 거주자의 다양성을 충족시키는 동시에 건강한 커뮤니티를 지향하게 된다.


reviewed by SJ



Via Verde is an affordable, sustainable residential development comprising 222 apartments in three distinct building types—a 20-story tower at the north end of the site, a 6- to 13-story mid-rise duplex apartment component in the middle, and 2- to 4-story townhouses to the south. The project was the winning entry in the international New Housing Legacy Competition, sponsored City HPD, the AIA , NYSERDA and Enterprise Community Partners. It reflects a public commitment to create the next generation of social housing and seeks to provide a setting for healthy, sustainable living.




Architects: Dattner Architects + Grimshaw Architects
Location: 700 Brook Avenue, Bronx, NY, USA
Co Developers: Phipps Houses, Jonathan Rose Companies
Area: 294,000 sqm
Year: 2012
Photographs: David Sundberg, Vanni Archive

Contractor: Lettire Construction Corp.
Structural Engineer: Robert Silman Associates
Mep Engineer: Ettinger Engineering Associates
Landscape Architect: Lee Weintraub Landscape Architects
Geotechnical Engineer: Pillori Associates
Civil Engineer: Langan Engineering
Lighting Designer: Domingo Gonzalez Associates
Exterior Wall Consultant: Front, Inc.
Specifications Consultant: Robert Schwartz Associates
Solar Consultant: Bright Power
Energy Consultant: Association for Energy Affordability
Commissioning Agent: Dome Tech, Inc.
Filing Representative: William Vitacco Associates


A dynamic garden serves as the organizing element for the community. The garden begins as a ground level courtyard and then spirals upwards through a series of programmed, south-facing roof gardens, creating a promenade for residents. A terrace and community room at the top floor of the tower offers dramatic views. The multifunctional gardens create opportunities for active gardening, fruit and vegetable cultivation, recreation and social gathering, while also providing the benefits of storm water control and enhanced insulation. The building takes the form of a “tendril” rising from grade to the tower, enclosing the courtyard and emphasizing a relationship to the natural world.

A main point of entry leads to residential lobbies and townhouse entries located around a courtyard. The ground floor features retail, a community health center, and live-work units, creating a lively street presence. Above the main entrance overlooking the street and courtyard are resident community spaces, including a fitness center.

Totaling 300,00sf with 277,000sf residential, 7,500sf commercial/ community and 40,000sf green roof space, Via Verde – The Green Way will set new standards for the sustainable design of affordable housing. The complex achieved LEED NC Gold certification.

Healthy Living

Via Verde is designed to promote a healthy lifestyle and community. Stairwells with natural light are easily accessible, promoting wellness and encouraging regular use for physical activity.

Cultivating the development of community and pride of place, Via Verde has reserved its premium space – the penthouse floor of the tower building – for the community common room, open to all tenants. Via Verde’s design, incorporating a shared courtyard and large windows, promotes cross ventilation between two outside exposures – increasing the natural circulation of fresh air in the homes and reducing reliance on air conditioning.

Photovoltaic panels provide solar energy to Via Verde and are incorporated into the design of the beautiful outdoor pergolas and south facing facades, introducing the materials into the everyday lives of all residents.

The project aims to highlight health and wellness in its ground floor space, which will be home to a 5,500 square foot wellness center operated by Montefiore Medical Center. A ‘Living Green Guide’ will be given to each resident with information on how to promote energy optimization and green, healthy living.




from  archdaily


728x90
반응형

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET