*센터 아트리움 [ William McDonough + Partners and D/DOCK ] B/S/H/ Office


4개층이 오픈된 센터 아트리움은 전체 오피스 스페이스를 통합하는 동시에

균형있는 스페이스 조닝을 만들어 내어, 아트리움을 중심으로 분리되어 있는

파트별 공간에 독립성을 보장해주는 동시에 유기적인 연결관계를 구성합니다.

분리되어 있는 각공간으로 필터링된 공기와 빛을 유입시켜주는

내부 중정은 내부공간이 깊어짐에 따라 반비례적으로 저하되는

내부환경을 컨트롤 합니다.

이러한 지속적인 디자인은 재료와 설비적 조건과 합쳐져 시너지 효과를 냅니다.

내부에 설치된 그린월과 지붕에 설치된 태양광 시스템처럼 말입니다.


reviewed by SJ


William McDonough + Partners, together with D/DOCK, designed a new office building for Bosch Siemens Hausgeräte (B/S/H/) in Hoofddorp, The Netherlands. At the center of the office, is a four-story atrium with an indoor/outdoor Living Green Wall.

The choice was made for a new building in Park 20l20, a new Cradle to Cradle-inspired office park in Hoofddorp. Its openness made it possible to create the desired inviting and open environment. Also its high level of sustainability fitted perfectly with the vision of B/S/H/ on that issue (the company gives this high priority). U.S. architecture firm William McDonough + Partners designed this flexible, innovative workplace, including many sustainable features, such as a full-height, four-story atrium with an indoor/outdoor Living Green Wall and Building Integrated Photovoltaic (BIPV) roof that maximizes energy and day lighting.



D/DOCK developed a tailor-made interior for the ultimate experience of the B/S/H/ brand and as a unique work environment. The result is a welcoming place that radiates a sense of calm, open for everyone, everywhere and at any time. Optimal lighting, tactile materials, soft colors and flexible design elements throughout maximize the experience and well-being of the people and emphasize the open structure and the vision of B/S/H/ as a company. Every time the perfect balance was sought between combining the five brands on one hand, and keeping their own brand identity on the other: give clarity to the total, with attention for the individual.

The result is a very flexible facility, easy to adapt to any brand or function. A good example of this is the cooking school. In a very short time the appliances of one brand can be changed to that of another, so all brands can use the space at any time. The same goes for the auditorium, and even the bar and restaurant, where personnel, visitors and retailers are welcome to sit and relax or have (informal) meetings.

The central core (the atrium), on the first two floors, houses the Experience Centre – named ‘Inspiratiehuis 20l20’. Here each of the brands has their own publicly accessible showroom, where they make their products come alive.

D/DOCK worked in close cooperation with B/S/H/ to design the office spaces on the two top floors, according to the innovative ‘new way of working’ principle. The space is composed of zones, alternative workplaces and a flexible use of furniture, and each floor features a ‘hub’. This is a central space where all the community functions are clustered, as well as the management.

A big part of the interior, including all refurbishments like the Shaw carpet, is supplied under the Fornature terms. These terms guarantee that all interior products will return to the supplier after the end of use, to stimulate reuse and to ensure a second-life for all interior elements. By choosing Fornature, B/S/H participates in creating a cyclical system of material reuse and recycling and ultimately means less raw material use and an enormous waste reduction.



from  contemporist


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY