*라파엘 비뇰리 골든 아트센터 [ Rafael Viñoly Architects ] Firstsite

반응형

18세기 정원을 마주보고 서 있는 황금색의 비쥬얼 아트센터는
아이텐티한 형상으로 외부공간을 내부로 유입시킨다.
외피를 감싸고 있는 쿠퍼-알루미늄 판넬는 아트센터의 형이상학적인 형태를
 '고전과 현대 ' 동시간대에 가져다 놓는다.
유려한 곡선을 따라 시선을 옮기다 보면 정원으로 열린 커튼월 내부로
갤러리가 위치하며 그 끝자락에는 관객의 동선을 유도하는
출입문이 계획되었다.
갤러리를 따라 연속된 내부공간의 흐름은 리셉션으로 이어지면서
다이아몬드 패턴으로 이루어진 오디토리옴에서 정점을 맺는다.
종로에 기념비적인 건물을 세워 놓은 라파엘비뇰리.
유행처럼 지나가버린 사람인줄 알았는데 새삼 반갑게 느껴진다.
하지만 솔직히 그의 건물이 우리나라의 아이텐티한 랜드마크가 되지는 않았으면
좋겠다. 유행처럼 번지는 해외 유명 작가들의 작업들이 우리나라에
하나둘씩 생길때마다, 좋은 공간에 대한 예찬보다는 정치적인 상황에 세워지는
오브제로 전락하는 일이 허다하기 때문이다.
우리것보다 외국것이 더 좋은 세상이다.

reviewed by SJ


Architect Rafael Viñoly has completed a visual arts centre in Colchester,
England, that is wrapped in polished golden metal.


These copper-aluminium panels create diagonal stripes across the curved

exterior walls of the single-storey gallery.



The building is entitled Firstsite, as it is located on the site of one

of the first Roman settlements in the UK.



A restored mosaic embedded in the floor of one room will

be the gallery’s only permanent exhibit.



Visitors enter the crescent-shaped building through a tall glazed wall at one end.



A reception here leads through to the galleries and to an auditorium lined

with fabric diamonds and lengths of timber.



Beyond the galleries, a café leads to an outdoor terrace.



Firstsite, Colchester

The Building

The building plan is a modified crescent that wraps around a D-shaped eighteenth-century garden. It slopes upwards in line with the site topography, culminating in a monumental portico which frames the lobby with full-height glazing. Contemporary in both form and cladding, built on a steel frame and wrapped in TECU Gold (a copper-aluminum alloy), the building engages with the site’s axial geometry and the preexisting period architecture.

All construction took place at elevations above the Scheduled Ancient Monument datum line because buried archaeological artefacts precluded excavation. The building therefore floats on a concrete raft foundation which required no deep excavation. One of those artefacts, the Berryfield Mosaic, is set into the floor beneath protective glass, providing a glimpse of the history buried under the building. Internal levels work with the contours of the site; twelve different floor slab levels create subtle slopes that draw people through the building.

An interior promenade carries visitors from the vast entrance space through to the auditorium, University and Mosaic spaces, learning areas and main exhibition spaces, ending up at the café restaurant, MUSA. The curved form of the building creates the sense of a journey that allows visitors to encounter artwork as they walk through the building. The café restaurant at the end of this promenade provides social space lit by overhead clerestory windows; it includes an outdoor terrace which overlooks the adjacent gardens. Administrative space and galleries aligned on the inside arc of the building feature wide glazing that provides natural light and views of the adjacent eighteenth-century garden. Sensitive landscaping animates the open garden spaces, including artwork designed by artist Simon Periton installed September 2011.

In accordance with the design mandate to turn the traditional white cube gallery inside-out, extensive natural lighting and clear internal orientation is maintained by preserving sightlines to the outdoors. Floor-level strips of windows animate the design by revealing to visitors in the garden the movement of people inside, while also providing diffused light to the interior; clerestory windows give further natural light.

The Site

The site, near the town centre of one of Britain’s first Roman settlements, sits on Scheduled Ancient Monument land, with an intact Roman wall defining the southern boundary. Because archaeological remains are scattered throughout the site, maximum loads on the ground and a no-dig policy, the building had to impose a minimum load on the existing topography.

As the first project in the revitalisation of Colchester’s historic St Botolph’s Quarter, firstsite anchors the long-term development plan of an underused district. Rafael Viñoly Architects PC proposed a number of revisions to the original St Botolph’s Quarter master plan, all of which were subsequently adopted. The proposed building site was moved eastward, away from the town centre, redistributing the area of redevelopment. This faciliated a more sensitive relationship between the building and the historic assets of Colchester; specifically, by preserving the character of the north-south Queen Street/St Botolph’s Street corridor, which connects the Colchester Castle Museum (to the north) and the Colchester Town train station (to the south) with a gently curving street of historical buildings.

The new location situates the building in a park, creating new public space as an appropriate setting for a cultural destination. (A bus station was relocated to accommodate this new construction.) The site is now directly south of the eighteenth-century Grade I Listed East Hill House, which firstsite faces across a D-shaped garden that lends it its crescent shape, and whose Grade II gothic folly was separated from the house in the mid twentieth century by the construction of a bus station. Views from the museum to the first-century Roman wall emphasise the historical importance of this ancient structure. Other prominent nearby structures include Grade II Listed twelfth century St James’s Church and the Minories Art Gallery, the latter a red-brick Georgian townhouse that served as firstsite’s original home, and which has been a gallery since the 1950s.

Spaces

The auditorium is clad internally with diamond-patterned, suede-like acoustic fabric and overlapping European cherry timber shells. It will be used for film screenings, performances, lectures and presentations. Situated behind the Entrance space, it leads visitors on to the main gallery areas which are defined by a varied materials palette of an ammonia-fumed oak floor and angled/curving plasterboard walls. The Foundation for Sport and the Arts Gallery, a climate-controlled, museum-quality hanging space, is accompanied by many adaptable display opportunities. The flexible spatial configuration promotes interaction between visitors and artists, as spaces can be opened up to the galleries to encompass learning, artist residencies, and exhibitions. Programmed spaces are clustered, with the learning spaces in one area, conference and administration facilities in another, the galleries are concentrated near the centre of the building, and the café restaurant MUSA at the far eastern end.

The newly restored Berryfield Roman Mosaic is located at the heart of the firstsite building. Dating from around AD200, the mosaic was unearthed in 1923 by a local tenant on the site where firstsite now stands. The Mosaic originally formed part of the dining room floor of a wealthy Roman townhouse. After 80 years in Colchester Castle, the Mosaic has been painstakingly restored and returned to its rightful home, as firstsiteÊs only permanent exhibit. Its design consists of a central rose motif surrounded by four panels depicting sea monsters chasing Dolphins.
The Mosaic, which has been carefully cleaned and now benefits from a new lightweight backing, is displayed horizontally in a case embedded into the floor of the building.

MUSA, firstsiteÊs contemporary café restaurant will be open every day to gallery visitors and the general public. Award winning chef Paul Boorman will lead a talented young team in the kitchen to create an innovative modern British menu, applying cutting-edge techniques to traditionally inspired dishes. Open 8am ! 6pm Monday to Saturday and 10am ! 5pm on Sunday, diners can enjoy a drink at the bar and eat inside or on the terrace. On Sundays, there will be an all-day brunch menu available, and on Thursday, Friday and Saturday evenings, MUSA will open from 7pm as a destination restaurant for Colchester and North Essex.


from  dezeen


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET