*프라빗 하우스 [ Archiplan ] Private residence

4미터 높이의 외벽은 도로변에 개구부 없이 디자인되어
이전의 주택과는 사뭇 다른 양상을 보여준다.
내부로 열린 프라빗 하우스는 로마시대의 주택과 같이
중앙의 중정을 기점으로 외곽에 룸이 배치되어 있다.
외부 자연환경으로 부터 집과 사람을 보호하기 위한
최선의 방법으로 로마인들의 주거형태가 그러했지만
여기 프라빗하우스는 무엇으로 부터 보호를 받고자 한걸까?
이것은 아마 외부의 불필요한 시선을 차단함으로써
내부의 자연과의 집중력 있는 조우를 계획한 것이 아닐까?
이탈리아 전원이 아닌 도심지에 있어야 할 주거형태가 아닐까 싶다.

reviewed by SJ

Nothing but a four metre-high door penetrates the plain facade of this house in northern Italy.


The single-storey residence, completed by Italian architects Archiplan back in 2007,

is located in a small village in the Po Valley.


Rooms of the house wrap around a central courtyard,

where glass walls offer direct views across from the living room to a bedroom and bathroom.


Sliding glass doors open this living room and kitchen out to a decked terrace,

which extends across a narrow channel of pebbles that surrounds the building.


Private residence, Sarginesco (MN)
2007/2005 completion/design project

The site is located at a point between the square and the church of a small village in the Po Valley.


The new building develops around a small inner courtyard. The front facing the street has no openings apart from the main entrance. Four metres high, it underlines the idea of the threshold conceived as an element of transit and delimitation that separates an outer world, without rules or qualities, from a controlled artificial one.

The walls of the building have no domestic openings, establishing a selective relationship with the surroundings and providing a visual rapport with the only side with vegetation, to the east of the building, and with the inner courtyard.

from  dezeen

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY