*유마 헤르테지 도서관 [ Studio Ma ] Yuma Heritage Library

아리조나 유마에 위치한 커뮤니티 센터는 역사성과 지역적 의미에서
말하는 바가 크다.
그럼에도 불구하고 지역 커뮤니티를 활성화 시키지는 못하는 현실을 새롭게
재 정비하여 도심의 커뮤니티 공간의 중심축에 서 있도록 한 의미 있는 프로젝트이다.
3달 반에 걸치 기간동안 전반적인 인테리어 리노베이션과
데이라이트 시스템, 내진 시스템, 설비시스템 등을 동시에
진행하여 신축 못지 않은 공간의 재 창출을 이루어 내었다.
특히 전통의 계승을 보여주는 외관은 클래식한 회랑구조의
연속적 형태를 모던한 감각으로 세련되게 디자인하여
과거와 현재를 공존시키는 색다른 공간감을 연출하고 있다.
이와 같은 노력으로 새롭게 만들어진 유마 헤르테지 도서관은
장차 이 지역을 대표하며 도심의 중심축으로 성장할 것이다.

reviewed by SJ

Originally a Carnegie town library and town square, the Yuma Heritage Library project restores its prominent standing as a social destination and focal point for all ages in downtown Yuma, Arizona. The scope of work included a major renovation that required to recognize both its standing within the historic Yuma community and to find an effective design approach to maximize the value of the existing building.


Architect: Studio Ma, Inc.
Design Team: Christina Moss, Dan Hoffman, Christopher Alt, Tim Keil, Robert Des Rosiers, Brad Pfahler, Malene Valberg, Stinne Storm
Location: , Arizona
Project Year: 2008
Project Area: 21,000SqFt
Project Cost: $3.5M
Client: Yuma County Free Library District
Program Manager: Pinnacle One
Contractor: Brignall Construction
Library Consultant: Michaels Associates Design Consultants
MEP Engineer: Kunka Engineering
Structural Engineer: Rudow + Berry
Electrical Engineer: Woodward Engineering
Lighting Consultant: Roger Smith Lighting Design
Photography: Bill Timmerman



The work included a full interior renovation with improved daylighting strategies, complete seismic upgrade, and replacement of all mechanical and plumbing systems. Reopened as a branch library, the Heritage Library emphasizes public programs and provides resources for patrons of all ages. The renovation resolves a number of functional issues while promoting a greater sense of community. The project features both physical and representational references to the local amenities and points of pride such as the Colorado River, the Gila Trail, and the local tale “Roxaboxen”.



The interior renovation included improved daylighting through the introduction of new daylight monitors, structural renovations, seismic upgrade to provide a large, central open space, and complete replacement of all mechanical and plumbing systems. Studio Ma’s design, within a Design-Build delivery system, optimized scope within a limited budget and an aggressive schedule (Three and a half months for full design and construction documents.)



The design reflects the community’s desire for a contemporary, state-of-the-art facility that respects the special historic nature of the building. Local points of pride are woven into the project through physical and representational references providing a lens through which to understand the changing nature of the community.




from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY