*유리블록 아카데미 [ Wiel Arets Architects ] Academy of Art & Architecture

반응형

도시를 투영하는 파사드의 유리블록은
아트 앤 건축 아카데미를 새롭게 구성한다.
기존 건축물과 도시적 관계를 고려한 증축공간은
과거와 현재를 잇는 브릿지를 통하여
도시적 맥락의 호흡을 같이 한다.
예전 우리도 유리블록을 벽으로 허용하여 많은
건축가와 디자이너들이 채광과 공간의 확장성을
디자인 하였다. 하지만 더이상 벽으로 인정받지 못하는 유리블록은
그 활용성이 점점 퇴색되고 있는 것이 현실이다.
물론 구조적인 문제와 에너지 효율적인 측면에서
많은 부분이 손실이 되는 것은 사실이지만
유리블록이 갖는 불투명성은 내외부 관계를 새롭게
정의함으로써 그것만의 독특한 분위기를 만들어 낸다.
커튼월에서는 찾아 볼 수 없는 레트로 디자인은
지난 추억의 회상이라기보다 새로운 클래식이라고 하고 싶다.

reviewed by SJ


Flashback: One of Archdaily’s goals is to bring you up to date information about projects that are being designed and constructed around the world. We’ve created a new category to cover inspiring projects that were constructed between the 1990′s and the early 2000′s.


Architects: Wiel Arets Architects
Location: Maastricht,
Project Year: 1993
Photographs: Jan Bitter



Conceived as an extension to the existing Rijkshoge school, the Maastricht Academy of Art & Architecture provides new spaces for the school of visual arts and architectural design. The building is an incision into the body of the city, an entirely new and foreign organism invading its urban context, a process akin to the operation of a virus. Yet it is set in a discreet, almost camouflaged relation to the city, providing an enclosed public space that achieves an intimate and secluded condition from the main areas of urban activity.



The project includes the renewal of the existing Academy for the Arts, together with the extension of two buildings. Adjacent to the old building is the new structure that contains the auditorium, the library, an exhibition room, a bar and a roof garden. The connecting footbridge, with its translucent glass block floor and ceiling, leads one through the treetops and into the building that accommodates wood and steel workshops.



To follow Kenneth Frampton’s interpretation, this element recalls the design of the Dessau Bauhaus, spanning the two volumes of the workshop and the four-story public core.



To encourage a continuous dialogue, the design dwelled on creating an environment that would be conducive to social interaction among the building’s users. This is achieved by the circulation system, which dominates the plan. There is only one entrance to the entire complex, and only one ramp leading into the newly constructed auditorium, library and bar. The aerial bridge through the treetops is also the only link to the other portion of the extension. The adjoining patio is designed as a sculpture garden. Both students and professors are made to walk along the same route through the different faculties: Architecture, Fashion, Painting and Sculpture. The entire complex becomes an environment for continuous communication, between students and professors.




from  archdaily
그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY