*리투아니아 중정형 하우스 [ Architectural Bureau G.Natkevicius & Partners ] Family House

안에 있는 자신만 사랑하기
주위 외부와 관계를 찾지 못할경우, 우리는
다른 방향으로 관계 맺기를 시도한다.
리투아니아에서 두번째로 큰 도시인 칸우나스에 세워진
훼밀리 하우스는 외부와의 관계성을 입면 파사드에
적나라하게 표현하고 있다.
주위환경과의 관계를 거절하는 외부에 면한 파사드는
코르텐강(내후성강판)으로 마감하여 관계를 단절시킨다.
 이와는 반대로 내부로 열린 공간은
알루미늄 글래스로 투명하게 처리하여 적극적으로
관계성을 갖는다.
이와 같은 디자인 코드는 도심지 내에 프라빗한
중정을 갖는 소규모 단독주거에서 주로 많이 사용되는데,
타인의 시선을 받지 않고 자신의 영역을
보호하고자 할때 많이 사용된다.

이것은 이와같은 경우는 주택뿐만아니라 아파트단지라는
성을 쌓고 사는 집단주거에서도 찾을 수 있다.
사람의 생활양식이 적나라하게 표현되는
주거가 말해주듯이 우리는 지금 자신이외에
어느 누구도 들어오는 것을 허락하지 않는다.
열린공간과 닫힌 공간은 건축가 또는 디자이너, 한발 더 나아가
어반 디자이너가 해결 할 수 있는 문제는 아니다.
그들은 사람들에게 가이드라인과 충고만 해 줄수 있을뿐
공간을 채우고 만드는 것은 각자 개개인의 몫인 것이다.
조심스럽게 이야기하고 싶다.
리투아니아의 훼밀리 하우스가 대단히 훌륭한 건축물은 아니지만
우리 삶의 단편적인 모습을 보여주고 있는 것이
우리에게 지금 우리 생활을 되돌아 보게 만들어주는
교훈적인 프로젝트가 아닐까 싶다.

reviewed by SJ

The building is located in ’s second largest city with the population of 400,000. The client chose to live on the hill at the center of the city with a view of the meeting place of ’s two largest rivers.


Architects: Architectural Bureau G.Natkevicius & Partners
Location: Kaunas,
Project Year: 2011
Project Area: 272 sqm
Photographs: G.Česonis



Historically, the lithuanian immigrants to Brasil, Italy, America returned to their homeland and settled in the new districts. They named these districts by the countries where they used to live. This particular district was called Italian. The character of this urban area is low rise wooden buildings.



While driving through the impoverished street the building appears to be small, inexpressive and extends the scale of a poor surroundings. The inside of the building is in contrast to its look on the outside: huge spaces, a big courtyard with an extensive view. The house is a true representation of the introvert.



The facade is made out of Corten in order to emphasize the social background of a building. The inner facade is a glass aliuminum structure.
The patio creates a literary script: from the bedrooms you can see the living area and from the living area it is possible to see the bedrooms, the bathroom connects to the winter garden which is at the center of the house. The whole building is visible only from the sky.




from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY