*벽돌 오피스 [ ABAR office ] cheshm-o-cheragh bazaar

반응형

도시의 역사적 맥락을 고려한 건물의 볼륨은 2층 규모로 설정되었다. 하지만 필요한 공간을 확보하기 위해 지하공간을 계획, 추가하였다. 내부 지향적인 공간적 특징은 외부로는 닫힌 모습을 내부로는 천창으로 부터 수직으로 지하까지 열린 공간을 연출하였다.

ABAR office introduces its cheshm-o-cheragh bazaar to mashhad, iran’s second sprawling city and one of the largest religious capitals in the world. the area had been struggling with numerous social problems, becoming known as an ‘anti-dialogue city.’ urban developments have seen the extensive demolition of the historic district and an unbalanced fabric of high-rise constructions. the new bazaar, designed with sculptural brickwork, is sited within the historic district near the 400-year old ‘gonbad-e-sabz’ heritage building which had been crowded among these high rises, discrediting public interest.

project title: cheshm-o-cheragh bazaar

architecture: ABAR office

location: mashhad, iran

completion: 2018

photography: DEED studio, ali hosseinian, mostafa delbarian

design team: javad khodaee, abbas fadaee

client: sanat beton shargh company

construction: seyyed mahdi mahdizadeh, mostafa elahi

supervision: javad khodaee, farajollah sadeghi

head of brick collection group: seyyed ruhollah mahdizadeh

head of the brick implementation group (conservators): hossein farouji

design and implementation of glass ceilings: naghshe-puya company, mahdi abbaspour

design-research lab: reza ashraf yazdi

media-graphic lab: mostafa delbarian, navid maani ghafouri

visual identity: chapchin studio

modeling & 3D: azam soleimani

presentation assistants: ahmad farahi, masoud erfanian, mona rashidi

structure: javad sirjani

electrical: naser gharavi

mechanical: mohammad gheitaghi

with respect for its historical context, ABAR office designs its cheshm-o-cheragh bazaar as a low volume, rising only two-stories. to expand the interior space without adding height to the project, the team embeds the building below the ground. the bazaar is inward-looking, with a solid, closed-off exterior that wraps a translucent and open interior. this open circulation contradicts the common bazaar typology generating a new ‘contemporary bazaar.’ this strategy achieves a spatial integrity, visual and circulatory continuity, and light transmission.

by establishing a dialogue between the building and the ground, ABAR office’s cheshm-o-cheragh bazaar criticizes the demolitions among the historical district and its valuable architectural heritage. the volume is constructed entirely of brick, repurposing the wasted material from the demolished heritage buildings. dating back 60 to 300 years, the bricks were gathered with the help from locals conservators. in the dialogue between context and era, new materials like metal and glass are used along the interior together with the historic language.


from designboom

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY