*방콕 상가주택- [ EKAR Architects ] concrete-block Thailand house

반응형

태국 방콕에 위치한 이 상가주택은 두 남매 건축주가 의뢰한 것으로, 한명은 약사로, 다른 한명은 수의사로 종사하고 있었기에 그에 맞는 주택과 업무시설을 설계해야 했다. 건물을 공유하는 것과 마찬가지로 고객들로 하여금 공간 분리가 가능할 수 있도록 구성하였다.

 

This mixed-used building in Thailand includes the home and work spaces of a pair of siblings, arranged around planted courtyards and perforated concrete-block walls.


Bangkok-based Ekar Architects were tasked by the two siblings, one a pharmacist and another a vet, to design a mixed-used building that included homes for their families and spaces for their businesses.


Although sharing the Multi-Place building, the clients wanted their spaces to feel separate from one another, prompting the architects to place a long wall down the middle.


"The separated residential areas for two families needed to portray a detached house-like feeling to this mix use buildings," said the architects.

One side is three storeys high and includes the veterinarian's home, veterinary clinic and pet shop. The other side reaches four storeys and houses the pharmacist's residence, pharmacy, a hostel and cafe, and meeting rooms.


A mono-pitched roof bridges the different heights of the two parts, while a narrow gap in the centre of the facade marks the separation.


The external wall is made of concrete blocks sourced from a local factory, acts as a barrier to the dust and noise from the busy street in Surat Thani, a city on the Gulf of Thailand.

Its perforations, some of which are filled with glass blocks, also allow the artificial light to seep out at night and reveal sections of the spaces behind.

As there are few openings on the exterior, the architects created two voids on either side of the building. A tree grows up the larger courtyard, on the side of the hostel, which also features blue-painted steps and wooden decking.

These outdoor spaces separate public spaces set to the street-facing side, and the more private living areas located at at the rear of the house.


from dezeen

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY