*벨기에 프리-플로우 약국- Zware Jongens abandons clinical white to create welcoming, open-plan pharmacy in Belgium

반응형

브랜드 에이전시인 벨기에 업체 Zware Jongens는 이번에 오래된 역사를 지닌 약국 Van Dijck을 웜톤의 공간으로 새롭게 탈바꿈 시켰다. 무려 백여년 동안 있던 기존의 거점에서 이전하여 도심의 새로운 건물로 이사하게 된 Van Dijck 약국은 이전을 계기로 대다수의 약국들이 긍정점인 것보단 부정적인 점이 더 많아짐에 따라 약국이라는 환경은 고리타분한 방식으로 때로는 비인격적인 분위기를 자아내고 있다는 점을 시사하면서 약국에 들린 손님들은 그저 서둘러 나가고 싶어지는 곳이 약국이 되었다고 안타까워했다. 이러한 점을 통해 '프리-플로우' 접근방식을 채택하였는데 약국을 들른 손님들은 어느 방향에서든 접근이 가능하고, 카운터 뒤에 서서 기다리는 게 아니라 원한다면 약사 바로 옆 카운터에 기대 기다릴 수도 있다. 또한 컴퓨터 터미널을 통해 손님은 직접 카운터 너머의 약에 접근이 가능하다. 이런 방식으로 약국 전체에는 상호 교류적인 자유로운 분위기를 자아 낸다.

Branding agency Zware Jongens reimagined the traditional pharmacy to create this warm-toned space in Belgium that includes a refreshment station and "free-flowing" island counter.

The Belgian agency got involved with the Pharmacy Van Dijck as it was moving from its home of 100 years to a new building down the street.
Its vision for the pharmacy, located in the Flemish city of Bree, was of a space that customers would feel positive about spending time in.
"There prevails more negativity than positivity in the majority of pharmacies," said Filip Janssen of Zware Jongens. "The interaction is often impersonal and the environment is in most cases very stereotypical, from material to lighting and so on."


"In most cases people would rather be out as fast as possible."
Zware Jongens worked with pharmacy owner Joeri Van Dijck, London-based spatial designer Mark Pimlott and Delft-based architecture practice Hoek & De Wit to develop the concept.
The design is centred around an island counter that customers can freely circulate around, standing next to the pharmacist if they wish.


"We started off from a free-flow idea," said Pimlott. "Basically everybody can walk where he or she wants."
"You no longer stand 'at the cash register', but if you want to you can stand next to the pharmacist at a central bar with top contact surfaces finalised in subtle rose."

Colour was a primal consideration in the design. Noting that white, with its clinical connotations, was the usual choice for pharmacies, the design team chose colours that were warm and homely, but also related to good health.
The space has birch-topped plywood cabinetry with rose pink and brass details, and an illuminated green cross by Eindhoven studio V3RS sits in one corner.


A smaller, white-tiled counter on one side of the room holds jugs of fruit-infused water that invite customers to pause for refreshment.
Only a limited selection of common pharmaceuticals is on display on the store shelves. The rest is stored away away in a discrete cubicle on one side of the store and accessed through an automated dispensing system.


The pharmacist enters the order into one of the computers on the store counter, and the products are dispensed down a spiral slide on the left-hand side of the space.
Although interaction with the pharmacist is encouraged by Pharmacy Van Dijck's design, customers may also use the computer terminals themselves to access some over-the-counter medicines.
The pharmacy is the latest example of a medical centre using interior design to create a more friendly and welcoming environment. One dental clinic in Taiwan was recently designed to make patients less afraid to go, while a dentist training centre in Australia based its design on natural materials with the aim of easing anxiety.

Another pharmacy to take a similar approach is Fuji in Tokyo, which Japanese firm Hiroyuki Ogawa Architects designed with pale oak walls and muted furnishings aim to promote "tranquility and kindness".

from dezeen

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY