*런던 북부 고택의 리노베이션-[ David Kohn Architects ] Sanderson House

후기 빅토리아 시대에 지어져 반쯤은 방치되어 있던 런던 북부의 주택은 슈디자이너의 가족을 위한 곳으로 확장 리노베이션 되었다.

건축주의 요청사항은 가족들이 다양한 휴식과 놀이로 시간을 보낼 수 있도록 뒷 마당에 넓은 공간을 마련해 달라는 것이었다. 기존 주택은 좁다란 주택에 정원을 향해 작은 창문 하나가 놓여져 있었을 뿐이었기에, 새로운 확장을 통해 이 부분을 크게 넓히도록 하였다. 외부적으로는 콘크리트 프레임을 붉은 벽돌과 면하게 하여 표현하였다.

An extension to a late Victorian semi-detached house in Tufnell Park, North London, for shoe designer Rupert Sanderson, his wife, Rowan Routh, and their three young sons.

The client’s brief was to make a generous room that addressed the back garden for the family to spend time together in, eating, playing and relaxing. Previously, the house had a narrow scullery-type kitchen with only a small window to the garden. The new extension is the full width of the site. A concrete frame supports the first floor return and creates a screen to the garden. Externally, the concrete frame has been faced in red brick slips that match the front façade and brick lintels

The existing house is built predominantly of stock London yellow brick with a more elaborate red brick front façade and matching red brick details, such as the lintels over windows. The 20m long garden benefitted from a widening adjacent to the house, where a garage had been built, stepping two metres into the neighbouring property. The house was built in the 1860s on land gifted to the Mercers Company, the twelfth century cloth merchants’ guild. Being in Islington’s Mercers Road/Tavistock Terrace Conservation Area, there were constraints on development and the client’s previous planning application had been rejected. Our approach was to have a strong concept for the remodeling that directly addressed the Conservation Area guidance relating to scale, massing, detailing and materials.

The newly elevated status of the rear façade effectively gives the house two faces, an arrangement that the British architect, Peter Smithson once referred to as a ‘Janus building’. In the early design stages, the project was described to the client’s children as a fox in the garden and the story stuck. The red brickwork is given a textural quality, like a coat, through varying the orientation of the brick, reminiscent of Finnish modernist architect, Alvar Aalto’s Muuratsalo Experimental House.


The extension is divided into three spaces, a kitchen with island unit, a dining room and a small winter garden. The dining area is a tall barrel-vaulted space with a new high-level arched internal window to the original house and a circular window to the garden. This arrangement ensures that when sitting in the living room one’s view is directed both to the dining room and through to the garden beyond. In order to maintain the appearance of a structure standing in a garden, the screen of sliding metal-framed glazed doors are set inboard of the concrete columns, the back of which are therefore seen through the glazing. The garden faces north, so efforts were made to improve daylight to the rear of the building and provide optimal opportunities for outdoor living. Therefore, three small trees were felled, significantly increasing light onto the rear façade. A paved terrace was laid that swells into the garden at exactly the spot where the sun lingers longest in the summer months.

The interior is both materially rich and colourful. Materials were chosen for their textural qualities and contribution to the comfort of the space. Profiled timber facing to the kitchen island performs an acoustic function; end grain parquet mats inserted in the concrete floor give clear definition to the kitchen and dining spaces and warmth under foot; gloss black tiles reflect light and give the kitchen a greater depth. The colours – tertiary blue, green and yellow – are reminiscent of Adolf Loos interiors of modernist Viennese houses of 1920’s. The intention was that the walls would be densely hung with art works, which the client has begun to do, such that the feeling of the space was one of conviviality and in a cultured life close to nature.



이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 영국
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY