*거창한 이름만큼 멋진 스포츠센터-[ LAD LABORATORIO ARCHITETTURA E DESIGN ] SUPREME SPORT VILLAGE

반응형

'최고의 스포츠 마을(Supreme Sport Village)'이라는 거창한 이름이 붙여진 로마의 스포츠 센터는  Viale Giorgio Morandi를 따라 녹색 지대를 갖춤으로써 건축적 볼륨감이 주차장과 스포츠 공간 사이에 필터처렴 작용하는 효과를 내고 있다 건물은 총 3개의 층으로, 첫 두개층은 단층과 납작한 지붕 구조로 이루어 졌지만, 메인 층은 굽은 지붕과 복층 구조를 하고 있다.

The “Supreme Sport Village” is a sports center located in Rome, in a suburb called Tor Sapienza, close to the eastern border of the city between Via Collatina and Via Prenestina.
The project is situated in the green spaces along Viale Giorgio Morandi and is placed in the center of the area, therefore the architectural volume works as a filter between the parking lot and the sports fields.
The building is made up of three units: the first two blocks have a single level and a flat roof, while the main unit has a gabled roof and a double height space inside.


 

SUPREME SPORT VILLAGE
TYPE:SPORT CLUB
LOCATION:VIALE GIORGIO MORANDI, ROME, ITALY
PROGRAM:1700 m² SPORT+ 300 m² COMMERCIAL
DESIGN:2009
BUILDING:2016
CLIENT:TOR SAPIENZA 2008 s.r.l
ARCHITECTS: LAD LABORATORIO DI ARCHITETTURA E DESIGN
PATNERS IN CHARGE: FRANCESCO NAPOLITANO (ARCHITECTURE), SIMONE LANARO (INTERIOR DESIGN)
DESIGN TEAM: MICHELANGELO SABUZI GIULIANI, MARIA CARLA LINI

The first block, aligned parallel to Viale Giorgio Morandi, is detached from the other two: this detachment creates a long entry hall that directly connects the car park to the sports fields.
The reception and the circulation paths to the rest of the structure are organized inside the lobby. Stairs are placed symmetrically to the hall’s axis, close to the south entrance. The two stairscases are meant to differentiate the primary circulation paths: the one in the first block is used by visitors and patrons of commercial spaces and catering, while the one in the main block is exclusively used by athletes. All locker rooms, separated into those for swimming and those for fitness activities, are located in the basement.
The first one-storey unit contains commercial spaces and a resturant; every space is accessible both from outside and from the hall. The second block, which is also single-storey, is served by a corridor, and contains guests toilets, administration offices, a space for children and a physiotherapy center. Similar to the first block, here all the functional spaces have two entrances as well. The main unit holds two swimming pools and a gym. The inner pools enjoy a direct visual communication with the outside pool.
The size of the hall is higher at the south entrance, generating a volume that works as a connection to the roof of the first block and to the double height space of the main unit. This mezzanine level contains a path reserved for guests and a fitness area, accessible from the main unit’s staircase, in order to separate visitor paths from those of the athletes. All sports areas are connected by a large elevator, which can easily and safely transport a wounded athlete and bring him or her to the first aid area.


from architizer

728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 이탈리아
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY