*런던 누크 하우스- Mustard Architects exploits corners and crevices in Nook House renovation

반응형

콘크리트로 만든 창가 좌석과, 기하학적 모양의 타일들, 나무 상자로 구성된 벽의 수납칸들이 지금 소개하는 런던의 주택의 특징이라고 할 수 있다.

런던 현지의 Mustard Architects가 진행한 누크 하우스(Nook House)는 빅토리아 시대에 지어진 2층 구조의 건물이었는데, 이 곳을 좀 더 오픈 플랜으로 만들고자 했다. 그 결과 4개의 개별적이지만 가시적으로는 거리에서부터 정원에 이르기까지 확장된, 연계 룸들이 탄생하였다.

그 첫 단계로, 건물 뒤편을 확장시켜 더 많은 공간을 확보하는 일이었다. 이러한 확장 공사를 통해 L자 형의 구조를 통해 자연스럽게 2개의 구역 - 한쪽은 식당 부분, 다른 반대쪽 좁은 공간은 부엌으로 구분되었다.

나머지 부분은 깔끔하게 반으로 나누어졌는데, 거실은 앞쪽으로 노아 전통적인 창가와 벽난로로 구성하였고, 이 공간과 식당 사이의 공간에는 서재가 차지하고 있다.

A concrete window seat, geometric tiles and a storage wall made of wooden boxes feature inside this east London house that has been renovated and extended by local studio Mustard Architects.

Named Nook House, the project involved doubling the ground-floor space of the Victorian-era property, but also making it more open plan. The result is four separate but visually connected rooms extending from the street through to the garden.

"The previous layout of the house was enclosed, dark and disconnected between the rooms and from the garden," explained Mustard Architects director Joanna Coleman. "Our clients asked us to redress the situation."

The first step was to extend the rear of the building to create more room. This extension is L-shaped in plan, which helps to naturally divide the space into two zones – a dining area on one side, and a kitchen in the long narrow space opposite.

The rest of the ground floor divides neatly in half. The living room is at the front, framed by the traditional bay window and fireplace, and a study occupies the area between this space and the dining room.

Photography is by Tim Crocker.


 


Rather than matching the period features of the existing building, the studio designing contemporary fittings for the extension. These include windows and doors with deep ash frames, as well as an assortment of pendant lamps.

At the rear of the kitchen, a concrete bench runs below the window to create an informal seating bench with storage built into its base.

The seat wraps around a corner to meet the end of the kitchen worktop, which has a stainless steel surface and slate-grey cupboards. Above, wooden boxes in various sizes allow residents to display all of their kitchenware.

"Nooks and crevices permeate and define the extension and refurbishment," said Coleman.

"The kitchen was designed as a gallery for our clients' eclectic cookware collection, in line with their desire to treat the pots, pans, plates and utensils as decoration within the space," she continued.

"The project experiments with materials, combining stainless steel, birch-faced plywood, grey colour MDF, cement tiles and a cast in-situ concrete kitchen bench at critical junctions in the kitchen."

The decorative blue and grey tiles that form a splash-back here reappear in the study, as the ground surface in a former fireplace crevice.

Wooden floorboards unite all four spaces. Walls are mostly painted white, apart from in the living room where a shade of teal was chosen.

Upstairs, the family bathroom was extended and overhauled – it now features fluorescent yellow tiles and green surfaces. Bedrooms on this floor were refurbished too.

Nook House is one of 33 projects shortlisted for Don't Move, Improve 2016 – a competition to find London's best home extensions – alongside an extension that resembles a fox and a copper-clad roof extension.

The entire project was completed to a budget of just £150,000. It also included the addition of insulation to the walls and floors, and triple-glazing, helping to bring the building in line with modern standards.















from  dezeen


728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 영국
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY