*제주도 레스토랑의 리노베이션-[ Moohoi Architecture Studio ] JEJU Island Restaurant Refurbishment

 

Moohoi Architecture Studio은 제주도의 레스토랑을 진행하기로 하였을 때 처음에는 판금과 투명 폴리카보네이트 판재를 건축자재로 고려했었다. 그러나 이러한 자재들이 해수의 염도를 과연 견뎌낼 수 있을 지에 대한 점은 의문이었다.

그러다, 철거를 먼저 시작하였고 이 과정에서 백색 페인트로 덮기 전 어두운 색으로 칠해진 타일을 사용했다는 걸 알게 되었다. 타일은 우리가 씻을 만큼 쉽게 벗겨지지 않았다. 이 타일들이 사실은 갈라진 페인트를 사용했고 페인트를 완전히 벗겨지니 벽이 갈라지는 것 만큼이나 타일을 유지하는 데 모르타르가 있었다는 것을 알게 되었다.

또 한가지 추가로  언급하고 싶은 것은 레스토랑이 근처 이웃 마을에서 좀 떨어져 있는 곳에 위치해 있어 사람들이 많이 방문하지 않았다. 게다가 앞 건물이 너무 높이 서있어 제주 올레길에서는 가려 접근하기 힘들다는 점이었다. 이러한 문제를 해결하기 위해서, 이 건물로 들어오는 메인 도로에서 사람들이 이곳으로 올 수 있는 작은 길을 냈다. 기본적으로는 집 안에 작은 마을을 만든 것이다.


 

The materials initially considered were steel plates and transparent polycarbonate, but I could not yet find a material that can resist the salinity of the ocean water.

However, we were in a hurry and began the process of demolition first. In this process, I found out that the material used was a dark coloured tile before it was covered with white paint.



 


  • Architects: Moohoi Architecture Studio
  • Location: Jeju-si, Jeju-do, South Korea
  • Architect in Charge: Kim Jae-Kwan
  • Construction: Kim Jaekwan. Lee Keejoo, Kim Taehwan,Kim Sungjae, Jeong Mincheol
  • Area: 103.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Kim Jae-Kwan

The tiles did not come off with ease as we had wished. I found tiles with chipped paint, completely peeled off paint, and parts where the mortar that kept the tile on the wall was chipped as well.

Another thing I would like to mention is that the restaurant was at a distance from the nearby neighborhood and thus did not have many visitors.

Moreover, it was difficult for people to approach the restaurant because the Jeju Olle Trail in front of the building was very steep. Therefore, I centred the reconstruction plan around the fact that a café would open up on the 1st floor.

In order to solve this problem, I made a path for pedestrians that go from the main road leading to this building. Basically, I had made a small village within a house.
















from  archdaily


댓글(0)

Designed by JB FACTORY