*싱가포르, 프렌치 무스케익 하우스 [ PRODUCE WORKSHOP ] Kki Sweets and The Little Drom Store

Kki Sweets는 손으로 아름답게 만든 일본풍 프렌치 무스 케익점이며, Little Dröm Store은 예술과 디자인의 작은 소품들을 판매하고 있다. 이 두 점포는 싱가포르의 School of the Arts (SOTA) 건물에서 한 공간을 공유하고 있다. 디자인은 단순한데, 두 브랜드는 가게의 앞부분을 공유하여 자신들의 독특한 정체성을 유지할 필요가 있으면서도 두개를 완전히 분리시키는 것처럼 보이지 않게 했다. 가장 어려웠던 점은 상을 받기도 한 SOTA 건물의 기준에 맞게 적절한 작품을 만들어내는 일이었으며, 또한 건축적으로도 우월한 작품의 영향력을 발휘하는 것이었다.


Kki Sweets와 The Little Drom Store를 위한 점포 공간은 SOTA 건물의 정수를 가장 필수적인 다이어그램 속으로 포함시켰다. '기준선'이라는 아이디어로 두 개의 점포는 더 높은 레벨에서 연결되어 있는데, 가게들은 실제적으로 독립적이면서 개별적인 모습을 갖추었다. 열린 공간을 채우고 있는 것처럼 보이는 이 기준선들은 메인 입구에서 시작한 '내부 거리"에 의해 구분되어진다. 이 길처럼 생긴 공간은 Kki로 확장된다.

주요 재료는 볼륨감을 위해서는 단풍나무 베니어판과 격자 구조물에는 단단한 소나무가 사용되었다.

 

Kki Sweets sells beautifully handcrafted Japanese-inspired French mousse cakes, and The Little Dröm Store offers art and design driven knick-knacks. And they share a space at the School of the Arts (SOTA) building in Singapore. While the design brief is simple – the two brands share a storefront, and thus they need to retain their distinctive identities and yet not look like two completely separate entities – the key challenge is to create an appropriate work that meets the standards of the award-winning SOTA building, and to create something new despite the influence of such a commanding piece of architecture.



 


  • Architects: PRODUCE WORKSHOP
  • Location: 1 Zubir Said Dr, Singapore 227968
  • Design Team: PAN Yicheng; LOH Jian Hao, Jay; Don YAP; Stanley TAN; TEO Xiao Wei; CHUA Hong Zhi; Iven PEH; Chantal TAN
  • Area: 136.0 sqm
  • Project Year: 2014
  • Photographs: Edward Hendricks, CI&A Photography

The solution lies in American literary critic Harold Bloom's ‘Anxiety of Influence’. Bloom had warned against the paralysing anguish, doubt and self-consciousness that masterful precursors inevitably instil in young poets, and offered six methods of creative misprision to overcome this struggle.

Using two of Bloom's methods – ‘Daemonisation’ (or “counter-sublime” which looks at the original source of inspiration that will naturally supersede the precusor) and ‘Apophrades’ (or "return of the dead" which is about direct engagement with the end objective of confronting the original design) – PRODUCE taps into the deep structure of SOTA and seeks not only to formulate an alternative interpretation of the building typology but to provide a diagram from which SOTA can be read.

The result is a shop space for Kki Sweets and The Little Dröm Store that is a distillation of the SOTA building into its most essential diagram – a datum plane and the volumes that it segregates (i.e. the essence of SOTA’s architecture is a triple-layered parti with performance auditoriums at the base and classrooms on top. The middle layer, the datum plane, is an open mezzanine looking down at the auditorium foyers).  The datum plane within the shop is designed as a porous trellis so that the entire diagram can be observed and experienced from within. In the Kki Sweets section, volumes above the plane hints at the imaginary while the volumes below are adapted to practical requirements of eating and merchandising, forming tables and shelves, intimate interiors, and close-knitted exteriors.

The plane continues into The Little Dröm Store inversely. Instead of forming voids, it occupies a volume that forms the floor of a “tree house" (a theme closely related to the brand).

With the idea of the datum plane linking the two shops at a higher level, the shops are actually conceived as separate and independent entities on the ground. They are seen as occupying an open space, and separated by an “internal street" leading in from the main door with their frontage and signage orientated toward each other. This street-like space extends into KKI, meandering between the volumes of rooms.

The primary materials used are maple veneered plywood for the volumes and solid pine strips for the trellis. They are selected for their light colour so that the structure acts like a blank canvas on which the two shops can fill with colours with their variety of products. The light coloured maple and pine also helps contrast with the darker colours of the SOTA atrium.

Despite the visual lightness the timber volumes convey, there are actually steel hollow section framework within. Supports to the ground are disguised as table legs and doorframes to achieve a “lifted” effect.

















from  archdaily


이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY