*CRC 조립식 판넬, 써클 파사드 디자인 [ C. F. Møller Architects ] The Technical Faculty

반응형

테크니컬 학부 건물의 독특한 입면 디자인은 기존 캠퍼스 캐릭터의 계승과 고유한 인지성을 뚜렷히 표현하는 건축환경 구현을 목표로 한다.

열린 교육환경

덴마크, SDU의 여러 학부 중 하나로 테크니컬 학부 건물은 총 5개의 섹션으로 구성되며 이를 다양한 레벨공간에서 각 공간을 연계하는 브릿지와 함께 생동감 넘치는 교육환경을 생성한다. 내부 중심부에 위치한 에어 아트리움과 다양한 공용시설; 미팅룸, 루프가든, 카페, 라운지이 분산, 배치된다.

유니크한 입면 디자인, 브루탈리즘을 이야기하다

비범한 입면 디자인은 기존 캠퍼스와 새로운 관계맺기를 위한 건축적 제스쳐로 유연하게 적용 가능한 환경구성과 기타 건축과 차별화되는 건축을 표현한다. 70년 Krohn & Hartvig Rasmussen 건축가가 설계한 기존 캠퍼스의 유니크한 구조적 디자인; 브루탈리즘을 현재에 연장하는 선형배치와 콘크리트 및 내후성강판을 사용 한다. 이는 기존과 동일한 물성과 배치 속에 역사적인 캠퍼스 건축과 확연히 구분되는 건축을 완성한다.

보통 글래스 하우스와 같은 외피 디자인은 경량화된 조립식 스크린과 화이트 CRC콘크리트를 사용하며 직사광선 방지와 자연채광, 자연환기를 동시에 확보한다.

reviewed by SJ,오사



The building designed by C. F. Møller Architects for the Technical Faculty – part of the University of Southern Denmark (SDU) in Odense – is a big envelope consisting of five buildings connected by bridges at multiple levels crossing the heart of the complex, a “piece of furniture” containing common functions and meeting-rooms, and giving access to a roof garden, café and lounge area.

The many connections allow for more fluid boundaries, and more community and knowledge sharing.

 


 

Technical Faculty, University of Southern Denmark, Odense, Denmark
Program: university
Architects: C. F. Møller Architects
Landscape architects: Schønherr Landskab
Engineer: MOE
Client: The Danish Universities & Building Agency and SDU
Area: 21,000 sqm
Completion: 2015

The unusual appearance is a result of both adaption and distinctiveness in relation to the existing campus, which is a unique 1970s structuralist design by architects Krohn & Hartvig Rasmussen characterized by its linear layout and brutalist use of fair-faced concrete and weathered cor-ten steel cladding. The new Technical Faculty building adopts the same materiality and site layout, but reinterprets their use and appearance to clearly set the building apart from the historic campus architecture.

The building is designed as a glass house with an external screen or veil revealing and shading the glazing. The elegant and seemingly weightless screen is made from pre-fab panels of white CRC concrete (Compact Reinforced Composite, a special type of Fibre Reinforced High Performance Concrete with high strength) featuring circular openings with an underlying solar screen and natural ventilation.

The eye-catching screen reflects the innovation and creativity that characterises the various institutes which it unites, including institutes for diverse research on the subject of construction technology and industrialization. Here, the fiber-reinforced concrete architecturally demonstrates the possibilities of new materials.

The Technical Faculty at SDU is to meet the requirements for low energy class 2015 according to the strict Danish building codes. This means minimal energy consumption, good indoor climate and use of materials with a low environmental impact in a life cycle perspective.

The composition of the facade screen is created from only seven different types of concrete panels, and the different diameters and layouts of the panels’ perforation patterns have been optimized to act as a solar screen and glare protection, reducing direct sunlight by up to 50 percent, while still allowing unobstructed views from all interior spaces to the green surroundings.

The four institutes sharing the building are conducting world-class research in various fields such as material and construction science, nano-optics, environmental sciences and robotics. As a result, the building will house several spectacular pieces of equipment such a one of Denmark’s largest distillation plants, vibration-free and climate-controlled laser optics labs and a special ultra-high strength concrete slab for testing structural loads.

The interior layout creates great flexibility, by a combination of solid cores and sliding wall system for adaptable sub-divisions depending on group sizes. The larger labs are located on the ground floor, for easy access to the terrain and opportunity for outdoor activities.










from  domusweb


728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 덴마크
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY