*오픈 오피스를 위한 델프트 테크놀로지 뮤지엄 리노베이션, Ateliers transforms old technology museum in Delft into flexible open-plan office

반응형


델프트 기술박물관 리뉴얼 시작
이 시설은 이동성 개선 연구에 집중하고 있는 네덜란드 내 기업 및 단체들이 유기적으로 네트워크 할 수 있도록 지원하기 위해 현지의 비영리기업인 Ateliers for Connekt에 의해 설계되었다.
프 로젝트에 앞서, Ateliers는 Connekt의 사무실을 재탄생 시키는데 넓은 시야에서 조망하라는 요구를 받았는데, 우선 편한 네트워크를 할 수 있도록 그 규모에 상관없이 예약없이 회의실을 이용할 수 있도록 해야한다는 요청을 받았다.

기존 공간에 대한 이해
이 시설은 처음 1905년에 건설되었는데, TU Delft를 위한 기계공학 연구실을 갖추기 위해 설계되었으며, 동시에 MVRDV와 Richard Hutten이 2009년에 다시, 밝은 오렌지색의 연구 시설로 재탄생시켰던 곳이기도 하다. 건물의 메인 홀은 예전에는 보일러와 combustion engine이 있었던 곳인데, 이것들은 학생들에게 작업을 시연하는 데 사용되었던 것이다. 
건물주와 건물의 사용처는 수 해에 걸쳐 여러번 바뀌였으며 가장 최근에는 앞서 말했다시피 테크놀로지 뮤지엄으로써 이용되었다.

공간의 재구성
Cepezed 소유의 현지 건축회사가 담당한 이번 프로젝트를 통해, 건물의 1층은 이곳을 방문한 수많은 방문자들이 유용하게 다양한 목적으로 소통할 수 있도록 설계되었고, Connekt의 직원들을 위한 사무실은 그 위층으로 자리하게 되었다.
1 층은 서로 각기 다른 공간의 구성을 통해 다양한 종류의 회의들이 자유롭게 이루어질 수 있도록 설계되었으며, 그보다 좀 더 형식을 갖춰야하는 회의를 위한 공간과 더불어, 바에 앉아 가볍게 커피를 마실 수 있는 공간도 함께 설계되었다.
베니어판 바로 구성된 공간 뒤로 두 개의 회의실 중 하나가 있는데, 유리 판넬이 줄지어져 있고, 공간이 완전히 오픈될 수 있도록 뒤로 접힐 수 있게 되어있다.
오픈플랜 바닥공간의 나머지는 비대칭 탁자들로 채워져있는데, 이 탁자들을 줄지어 연결하면 더 큰 회의탁자를 만들 수도 있게 되어 있다.
이러한 구성을 통해, 환영하는 감정들을 창조하고 싶었다는 Brunings는 이 곳을 처음 방문한 사람들에게 어떠한 경계도 없는 장소를 제공함으로써 주요 바공간으로 자연스럽게 인도하는 방식을 꾀하고 싶었다고 설명한다.
간접 재료와 가구들은 인테리어 전반에 걸쳐 예산을 줄이는 데 이바지했으나 또한 포근한 느낌의 분위기를 좀 더 창조하는 데 이바지했다.


reviewed by zh, 5osa


 

A plywood bar that transitions into a staircase forms the centre of this office and networking hub housed in the Dutch city of Delft's former technology museum.
The facility was designed by local firm Ateliers for Connekt, a non-profit organisation that supports a network of enterprises and institutions focused on improving mobility in the Netherlands.
Ateliers was asked to oversee the creation of Connekt's offices and a drop-in space in the same building that its members can use for causal networking, formal meetings or large conferences.
The facility is situated in a building constructed in 1905 to house mechanical engineering laboratories for TU Delft – the same university where MVRDV and Richard Hutten created a bright orange research facility back in 2009. Its main hall once contained boilers and combustion engines used to demonstrate the workings of these machines to students.
The building's ownership and use has changed several times over the years and it was most recently occupied by the city's Technology Museum. It is now owned by Cepezed, the local architecture firm that carried out the initial renovation, before Ateliers' fit out.
The ground floor of the building is now designated as a flexible communal area designed to meet the varying needs of visiting members, while Connekt's employees are located in the upstairs office.


 


"The ground floor needs to facilitate different kinds of meetings in different types of space," Ateliers director Ifke Brunings told Dezeen, "so there are more formal meeting spaces but there is also this cafe-like space where you can sit at the bar and have a coffee."
Behind the plywood bar area is one of two meeting rooms, lined with glass panels that can be slid and folded back to completely open up the space.
The rest of the open-plan floor area contains asymmetrical tables that can be connected in rows or arranged to form larger conference tables. Wheels at the base of two of the legs make manoeuvring the tables more straightforward.
Fitted plywood cabinetry creates cloakroom facilities at the entrance. From here, occupants are led directly into the bright main space, where the central bar and staircase provide a contrast to the original iron roof trusses.
"We wanted to create a welcoming feeling," said Brunings. "There should be no barriers for people who haven't been there before, so the way you are led through into the main bar area is very clear."
"The very high-tech staircase and materials didn't provide the welcoming atmosphere we wanted," she added, "so we applied a more rough finish to create a pleasant contrast with the really smooth, transparent finishes that are already there."
Originally, the building's upper storey was configured as a gallery so people could walk around the massive machinery below. The architects wanted to retain the open feel of this layout, so they inserted translucent glass panels in the floor.
A small platform at one end of the upstairs office provides the base for a boardroom housed in a greenhouse-like structure. Its open framework contains transparent plastic panels instead of glass to further reduce the weight.
The roof is left open and a pulley system fixed to one of the roof beams allows drinks to be raised from the bar below directly into the boardroom.
Second-hand materials and furniture were added throughout the interior to reduce the budget, but also to create a more homely atmosphere.
A pair of bookcases in the main office and glass incorporated into the sides of the bar were taken from a conference room at the organisation's previous workplace, while streetlights from the old building illuminate the staircase.
The facility has been operational for a year and Brunings claims the occupants find the space far more practical than the typical office they occupied previously.
"It's a different set-up to the usual office interior,"she pointed out. "Now the employees are very free to reconfigure their space to suit the type of work they're doing. It makes it much more usable."
A complete virtual tour of the office space is available on Google Business View, which the architects organised to showcase the transformation.














from  dezeen


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY