*알프스 워크샵 리노베이션 [ Messner Architects ] Workshop Renovation

반응형

전통적인 알프스 지역, 작업장(workshop) 개선 사업은 전체 개선 공사 및 워크샵 일부 변경을 포함한다. 기존 전통 건축공간에 대한 건축주, 조각가, 예술가의 재고는 다량의 채광을 유도하는 건축어휘를 적용, 건축물에 고유한 캐릭터를 부여한다.

공간의 구성

기존 구조물로 이루어진 대형홀은 평행한 두개의 벽으로 구분, 3개의 공간으로 구성된다. 중심부에 자리한 공용창고를 기점으로 양끝단에 각각 작업장이 자리하며 각 공간은 긴 계단실을 통해 상부 2층과 연결된다. 새로운 선반은 기존 바닥재(나무)를 재활용, 각 공간을 구분짓는 파티션 역활을 함께 수행한다.

워크샵 캐릭터의 재구성

워크샵의 메인 캐릭터는 남측 입면에 자리한 윈도우 3개와 서측에 위치한 도어를 새롭게 디자인한 대형 오프닝 '라이트 캐쳐' 2개로 재정의된다. 기존 처마의 건축어휘를 연장하는 동시에 하단부에 비해 짧은 처마선을 유지함으로써 주간시 긴 시간동안 채광을 확보하는 동시에 수평띠를 통해 직사광선을 적절히 차폐하는 (직사광은 방지, 간접광을 유도)지속가능한 디자인을 완성한다.


reviewed by SJ,오사



Transformation of a traditional alpine workshop. The project consists of the renovation and partial transformation of a workshop in an alpine region. The owner, a sculptor and artist, wanted to rethink the inner organization and the light situation of the traditional building.




The large hall of the existing structure is separated by two parallel walls, which form three areas: a shared storage space in the center and two workspaces on each side. Every room has access to  a second level by way of a narrow staircase. The shelves, which partly separate the rooms, are made of the old boards of the former ground floor.

LIGHT-CATCHERS

While preserving the main characteristics of the building, three existing windows on the south side and one door on the west side of the facade were replaced by two large openings, so-called “light-catchers”. These elements cut through the porch and allow natural light to flood the room. Being less prominent in the lower part, the light-catchers extend through the roof in their upper section and collect daylight. The fins installed in the roof layer trace the old roof and its constructive parts, and provide shadow at the same time.



















from  archdaily

728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 스위스
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY