*벽돌건축, 공장을 통섭시키다. [ Admun Design & Construction Studio ] Aperture

반응형

이란 테헤란 산업단지 내 위치한 스틸 가공 공장, 아펙쳐의 다목적 빌딩은 공장운영을 위한 기능확보와 2개의 오피스, 2개의 주거유닛, 쇼룸과 몇개의 락커룸으로 구성된다. 협소한 대지와 한정적인 예산, 그리고 건축주가 요구하는 기능이 수반 가능한 다목적 공간의 구현을 위해 이웃한 건물(산업단지 내 공장 및 건물들)과 동질한 또는 유사한 형태를 지닌 건축을 시작점으로 한다. -불필요한 장식의 배제, 효율적이면서도 값이 저렴한 재료의 선택, 그리고 이를 통합하는 토탈디자인의 접목이 시작된다.-

서로 다른 공간의 특징을 고려 효율적으로 재배치한다. 보다 확장된 공용공간의 기능은 1층에 위치한다. 높은 층고를 필요로 하는 쇼룸은 5미터 층고로 1층 동측에 위치, 외부도로와 직접연결되도록 한다. 여기에 락커룸 및 플레이룸과 같은 지원시설을 함께 위치시킨다. 두개의 관리사무실은 서측, 2층과 3층에 각각 위치한다. 여기에 내부 공장홀이 잘 보이도록 거대한 내부창을 설치한다. CEO실은 3층에 위치, 프라빗확보와 외부 산업단지를 포함한 조망을 제공한다. 2개의 주거유닛은 4층에 위치한다.

내부 건축환경의 시작점은 앞서 말한 기능의 수용은 물론 산업단지와는 동떨어진 조용하며 쾌적한 그리고 안락한 환경 조성을 목표로 진행된다. 이를 위해 최소한의 개구부를 생성한다. 이에 대한 접점은 내부환경을 위한 채광, 조망, 소통 또는 법규적인 조건의 만족(우리나라에서도 무창건축에 대한 제한사항이 있다.)의 실랭이 속에서, 밀고 당김 속에서 구체화된다. 이러한 아이러니한 디자인의 극복은 지역재료, 벽돌의 사용을 통하여 구체화되고 현실화 된다. 이란 지역의 환경적 요구에 부흥하는 동시에 다양한 형태로 매력적인 공간구현이 용이하다. (무엇보다 기타 재료에 비해 저렴하며, 다양한 텍스쳐 표현이 가능하다.) 그리고 또한 산업단지의 차가운 이미지를 벽돌의 따뜻한 질감으로 상쇄시키는 효과를 맛 볼 수 있다.

전통적인 이란 건축의 재구성은 내외부의 개방감 및 자연채광을 확보하는 최소한의 오프닝을 벽돌 모듈 사이즈에 맞도록 배열, 배치한 윈도우 유닛으로 실현된다. (공장에서 폐기된 스틸프레임 양 끝단에 유리를 끼워 제작한다.) 또한 이를 통해 유입된 자연채광은 직진하지 않고 산란하며 빛을 확산, (최소한의 개구부로) 조도를 확보한다. 이는 역설적으로 차가운 물성(스틸)을 가진 재료가 공간을 따뜻하고 밝게 유지시키는 매개체로 사용되는 재미있는 현상을 만든다. 그리고 이러한 디자인은 다시 외부 파사드에 연속된다. 벽돌 파사드 모듈 속에 공장을 상징하는 패턴과 텍스트로 도로변에서도 한눈에 알아 볼 수 있도록 캐릭터를 완성한다.

reviewed by SJ,오사



Located to the east of Tehran in a harsh industrial setting, Steel Form Factory’s multi-purpose building is aimed at providing a pleasant space fulfilling several functions, comprising of two offices, two residential units, a showroom and several locker rooms.




Architects: Admun Design & Construction Studio
Location: , Tehran,
Architect In Charge: Shobeir Mousavi, Amir Reza Fazel
Design Team: Fatemeh Kargar, Mohsen Fayazbakhsh, Ramtin Haghnazar
Project Team: Majid Rahmati, Bahareh Ahmadnia
Presentation Team: Mostafa Karbasi, Niousha Ghasem
Area: 650.0 sqm
Year: 2015
Photographs: Parham Taghioff

Construction: Admun Design & Construction Studio
Project Management: Shobeir Mousavi, Amir Reza Fazel
Site Superintendence: Rashid Arbabnia, Meysam Bahrami
Construction Team: Ghanbar Moradi, Mehdi Mousavi, Javad Shirmohammadi
Mechanical Design: Mohammad Khalou Haji
Electrical Design: Shahrouz Jafari

When the architects were commissioned the job, the first floor structure was implemented and the team was asked to design within a tight budget, fulfilling several functions in a small land. Therefore, a cubic simple form was chosen as the dominant mass to match the industrial neighborhood fabric while reducing the expenditures.

The initial challenge was to organize basically different functions considering spaces’ demands. Hence, more public functions were located on the ground floor: A five-meter height showroom on the east side with a direct access from the road, several factory’s supporting spaces such as locker rooms and a praying room. Two managerial offices are located on the west side of the first and second floor with large openings to the factory hall to provide supervision. Administrative offices adjoin the CEO’s office on the second floor. In order to provide privacy and take advantage of the pleasant views of the distant mountains beyond the industrial context, two residential suites are located on the third floor.

The design process initiated from answering the question of how it is possible to create peaceful spaces in such industrial fabric. The first solution to separate the interior from the chaotic exterior spaces seemed to be a mass with minimum openings which results in quiet spaces but dark and lifeless. The optimum solution seemed to be reducing the openings in size but increasing them in number that is where the idea of apertures formed. The sizes of the apertures change due to the amount of light and view each function demands and reach their maximum size in the residential units’ terraces with patio doors to absorb enough light and catch the view of the distant mountains. Because of the site characteristics, the main facade is oriented to the south where the sun radiation is very intense due to geographical location of Iran; the idea of apertures also moderates the sunlight while letting sufficient light in creating pleasant work spaces.

Brick has always been used as a local material in Iran responding to environmental needs while being used in innumerable attractive forms. Using brick in this project provides the opportunity to create various textures, using merely a single material resulting in cost reduction. It can also play the role of interior finishing, leading to an integrated exterior and interior architecture. Moreover, brick adds a warm taste in contrast with the industrial cold atmosphere. Consequently, the architecture works as a landmark adding a colorful contrast to the neighborhood fabric yet being unobtrusive.

Through exploring traditional Iranian architectural patterns, a method of employing bricks was redesigned to form the apertures by eliminating the larger modules.

The project inherits its identity from the Steel Form Company. Hence, apertures are covered with steel frames built from the factory’s waste, capped by glass sheets. Steel plays the most significant role in improving the space, indirectly as the penetrated light is transformed through the steel frames into soft and tranquil shapes. Through this approach even a material with a cold nature is utilized to create a warm, peaceful space. Steel is also used in detailing such as window ledges and exterior stairs’ parapet.

The dynamic spirit of the industrial context reflects through the arrangement of the apertures, to transfer a sense of movement from the factory to the roadside face of the building where the steel frames gradually protruding from the wall forming the name of the factory within the texture. In the surrounding walls the smaller modules displace out gradually to emphasize the dynamism.

During the evenings when the industrial neighborhood fades away in darkness the project is still alive spreading light throughout the apertures,emphasizing on the endless motion of the Steel Form factory.























from  archdaily

728x90
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
중동 이란 | 테헤란
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET