*지속가능한 오피스환경 [ Tabanlıoğlu Architects ] Selcuk Ecza Headquarters

반응형

제약회사, 셀주크 엑자의 헤드쿼터는 지역적 특색; 수변에 위치한 이스탄불 전통 주거양식을 투영, 하우스와 같이 안락한 비즈니스환경을 제안한다. 마치 소국가 같은 같은 오피스 형상은 경사지붕으로 이루어진 7개의 하우스 결합으로 시작된다. 이 개별적인 '하우스'는 각각의 정원과 옥상정원 그리고 상부 또는 하부에 개별적인 테라스 및 아트리움을 배치한다.

모던빌라를 연상시키는 지붕과 투명한 측면 파사드는 지하공간을 포함한 광대한 내부공간에 태양빛을 유입 및 확산시킨다. 그리고 이러한 거주환경(일정한 조도를 유지시켜주는 빛과 그림자의 발란스, 날씨를 효율적으로 조절하는 지속성을 포함하는 환경)을 일정하게 유지시켜주기 위해 외부는 메쉬시스템으로 디자인된다.

오피스를 위한 3개층, 지하주차장을 위한 2개층, 총 5개층으로 구성된다. 지하주차장 상부, 지하1층은 선큰가든 레벨로 비사이드 오피스 (건축물 외부측면을 따라 배치된 사무실)와 다목적홀, 직원 식당홀, 스포츠활동을 지원하는 라운지 홀이 배치되며, 외부 랜드스케이프와 직접연결되는 출입동선이 계획된다. 주출입구는 그라운드플로어(1층)에 위치하며 브릿지를 통해 외부와 건물 내부를 연결하게 된다. 내부에 위치한 아트리움과 인테리어 가든는 각 오피스 사이에 소셜존(커뮤니티, 공용홀)을 생성, 공간을 연속시킨다. 2층(최상층)은 관리자(임원)와 파트너를 위한 임원실이 위치, 식당홀과 액티비티룸, VIP 라운지가 함께 한다.

reviewed by SJ,오사




Dynamic massing, spacious interiors

The owner of the pharmaceutical company is an elderly couple who would like the house feeling at the office; accordingly, scales, organization and aesthetics refer to residential settings, namely traditional waterside mansions.



Architects: Tabanlıoğlu Architects
Location: İstanbul,
Architects In Charge: Melkan Gürsel, Murat Tabanlıoğlu
Area: 22900.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Thomas Mayer

Architectural Project Team: Salih Yılgörür, Aydın Işık, Ali Çalışkan, Utkan Yönter, Cenk Tunaboylu, Gökçe N. Gündüz, Fatma Ural, Tuğçe Güleç, Zeynep Dündar, Devran Eren Üzün, Oktay Murat,Sema Türker, İsmail Ulukaya, Ali Rıza Saçan, Gülin Derman
Structural: AN Engineering
Mechanical: ARKE / Türkoğlu
Electrical: KÜL
Fire: Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç
Facade: Okyanus Group
Lighting: Tepta
Main Contractor : Selçuklu Construction
General Coordinator: Hulki Yücel

Like a small county settlement, juxtaposition of seven house-like volumes with hipped roofs forms the campus. The individual ‘houses’ integrate to each other either through gardens, roof gardens, upper or lower patios and paths and atriums. The brown color of the exterior brings up the soft wood effect and unifies the structure.

Reminiscent of modern villas, daylight enters through roofs and all transparent sides, creating a diffused lighting mood in the spacious internal space until the basement floor. To provide the balance of light and shadow and to increase the efficiency of passive climate control, the masses are enveloped with a designed mesh system.

Three floors for office use and two underground floors are reserved for car parking of the five-storey structure. Above the car park, first basement floor is at the sunken garden level; besides offices, multi-purpose halls, staff dining hall, sports and lounge zone are located, with an easy access to the green landscape. In addition to the wide windows, interiors of the basement floor receive daylight also through atriums.

The main entrance to the building is provided at the ground floor, by way of a bridge, side bridges link the roof terraces. Atriums and interior gardens create social zones between offices, located at the ground floor. The first floor (the top floor) is the executive office floor for managers and partners, including elegant dining halls, activity rooms and VIP lounges; “private world’ of both partners constructed as mezzanine duplexes at two ends of the top floor.

The project received 2013 WAF Future Office Project Award and MIPIM 2015 Award Best Office and Business Development.


























from  archdaily

728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 터키 | 이스탄불
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY