*자연과 합성된 호스텔 [ Studio Bernardo Secchi & Paola Viganò ] Hostel Wadi in Hoge Rielen

반응형

근세기 동안 장소에 잘못 새겨진 기억들을 다시 되돌리는 프로그램이 시작된다. 2차 세계대전때까지 탄약고 및 대피소와 재방시설을 포함한 군사시설로 사용된 300헥타르에 이르는 구역은 이제 청소년들의 교육을 위한 교육센터와 캠핑장으로 환원된다. 자연으로 회귀는 (랜드스케이프와 건축이 합성된) 거대한 써클로 구현된 호스텔의 이미지로 제현된다. 이는 소나무 숲속, 자연과의 친밀도를 상승시키는 3개의 유닛 그리고 자연을 포함하는 내부 중정을 통한 자연과의 합성을 통해 구현된다. 건축과 랜드스케이프의 합성; 자연 속으로 사라지는 건축환경은 거대한 써클을 따라 연속된 공간, 그리고 이를 덮고 있는 녹화지붕과 자연재료의 사용을 통한다.

reviewed by SJ, 오사 




De Hoge Rielen is a place for civic and ecological education in the 300-hectare forest of a former military base.

The O-shaped Hostel Wadi – conceived by Studio Bernardo Secchi & Paola Viganò – encircles part of the pine forest, retained as a memento of a disappearing artificial landscape that is rapidly transforming into broadleaf vegetation.

A circular, ever variable winter garden towards the pine forest acts as a space of appropriation and continuity between interior and exterior, between groups and the individual. The architecture explores relationships and shared space: the enjoyment of the view occurs on a collective terrain.



Hostel Wadi in Hoge Rielen, Kasterlee, Belgium
Program: hostel
Architects: Studio Bernardo Secchi & Paola Viganò
with: Dirk Jaspaert, Dries Beys, Bruno Depré
Client: Gouvernement Flamand, AFM (fond des infrastructures culturelles)
Area: 952 sqm
Completion: 2013

Behind every project lies a specific interpretation and conceptualization of the territory. The master plan distinguishes and combines three fundamental landscapes: the natural, the military and the educational landscapes. The hostel forms a unit with the three landscapes; it is an architecture-landscape.

Entirely made of wood, a continuous and sequential development of rooms creates a central inner space comprising a circumscribed and contained naturalness.

The building can be seen as a delayed outcome of late nineteenth and early twentieth-century European reform movements: highly ideological and resplendent with notions of community and collectiveness. Yet the untouched, central, inner pine forest is ambivalent. The space reflects both a desire for a group experience (How to Live Together by Roland Barthes), simultaneously alluding to the impossibility of reproducing these qualities in our atomised and culturally diverse society, while at the same time suggesting informal appropriation.

The site was a Royal Navy military ammunition depot during the Second World War. The landscape contains shelters, embankments and protective basins in a forest planted to provide timber to the surrounding metallurgical plants. After the war, the 300 hectares site was transformed into an educational center for young people and a camping area.

The structure of this single-story building is made out of wooden planks, a balloon frame and an insulated double-wall. This structure is conceived according to the functional characteristics desired: a continuous, sequential development of rooms around the circle and a closed facade on the exterior.

Betonwood pavement panels were used to smooth the transition between the harder outside (concrete) and the warmer interior surfaces (wood). European larch was selected for the exterior facade. This particular type of wood is resistant to the elements and will turn grey as it weathers, producing a shade that will harmonise with the darker trunks of the pine trees.

Every element contributes to the general sustainability and efficiency. The winter garden accumulates heat in winter. The cantilevered roof shades the common spaces. The green roof helps keep the building warm in winter and cool in summer. The roof slopes inwards, towards the inner space, like ancient classical impluvium.








from  domusweb


그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY