*유엔 헤드쿼터, 에코 하우스 [ Architekt Daniel Fügenschuh ZT GmbH ] Un Eco House

반응형

대지
그림같은 풍경을 제공하는 강가에 인접.
140미터 길이, 57미터 높이의 랜드마크, 밀레리엄 브릿지가 북측에 위치.
보행자를 위한 산책로와 도시와 강을 연결하는 자전거로를 포함하는 랜드스케이프와의 통합 디자인.

건축컨셉
주변 랜드스케이프와의 통합된 건축환경 구축.
향후 서측 강둑의 확장을 고려한 배치와 지역기후 및 랜드마크 브릿지를 포함한 스텍타클 전망을 확보하는 건축구현.

건축구성
지속가능한 건축공간 구현을 전제로 하는 3개의 볼륨으로 디자인.
서로 다른 6개의 부서가 서로다른 형태로(각자 다른 기능을 위한 공간으로 디자인) 배치되며, 단일 지붕으로 구성.(자연채광 및 환기를 위한 커다란 오프닝이 계획된다.)
통합복도는 빌딩의 후면부에 위치, 각 부서간의 상호작용(커뮤니티)를 지원하며 미팅룸과 컨퍼런스룸이 배치.
긴 정원형태의 테라스와 L자형태의 벽은 각 공간을 구분하는 동시에 외부로 부터 내부시설을 보호.
지붕 슬래브 위에 설치된 태양전지판은 태양으로부터 내부시설을 보호하는 그늘생성과 전기생산을 통한 효율적인 전기에너지 운영에 활용.

패시브디자인
지중해 연안과 아드리해의 지역건축을 투영, 지역날씨에 대한 대비.
여름철 작렬하는 태양으로 부터 효과적인 그늘생성을 위한 차양시스템 및 내부 열에너지를 효율적으로 운영하도록 하는 단열성능 확보.
환기시스템은 재순환을 원칙으로 사무실 공조를 위한 효율적인 열에너지 사용과 자연환기 시스템 도입.

reviewed by SJ, 오사



The site is situated adjacent to the river Moraca with its picturesque and park like river landscape. To the North it is neighbouring the new millennium bridge a landmark suspension bridge with a span of 140 Metres and a 57 Metre high Pylon. Our proposal for the new UN-headquarter for Montenegro is to lower the landscape to the level of a proposed promenade walkway for pedestrians and cyclists connecting the city centre with its surrounding hinterland along the river.



Architects: Architekt Daniel Fügenschuh ZT GmbH
Location: ,
Architect In Charge: Daniel Fügenschuh
Area: 1500.0 sqm
Year: 2011
Photographs: Courtesy of Architekt Daniel Fügenschuh ZT GmbH
Structural Engineering: MIchael shaw
Environmental: Steve Caulfield
Electrical: King Shaw Asocciates Ltd
Mechanical: King Shaw Assoicates Ltd
Building Services: King Shaw Associates

The new building is set into the landscape to further extend its west facing riverbank to profit from both the river climate and the spectacular views of the new landmark bridge. The negative impact of a mayor traffic route in and out of town can be reduced.

When crossing the river the building is received as a horizontal pendant to the vertical pylon and the bridges suspension cables.

Spatial concept

The three defining elements of the UN Shared Eco-Premises are the different UN departments, the commonly shared facilities and the public areas all of which are situated on one single level. The six departments are expressed as differently shaped volumes and are unified by one shared roof slab that is perforated with large openings for natural ventilation and lighting.

Opposite a generous corridor zone that works as a backbone to the building the mutual functions like meeting areas and conference rooms are located. A patio like strip of gardens and the retaining L-shaped perimeter wall is spatially defining these areas and is setting a secure border to the land behind. The wall is constructed out of rocks delivered by the water of the river and is constructed to cut back and retain the land to the back. A screen of Photovoltaic Cells floating above the roof slab works as a shading device and is to provide sufficient energy for the buildings entire electrical demand.

Passive conditioning

The building is designed to respond to the climate with a similar approach as is found in the vernacular architecture of the Mediterranean and Adriatic regions. The building is heavily shaded against the heat of the summer with a high degree of exposed thermal mass to regulate the internal temperature.

The ventilation system works on the displacement principal, using the heat generated in the office spaces to drive the air movement and allowing natural ventilation to work effectively for much of the year.

Heating & cooling

The river flowing by the site provides a great source of environmental energy. In the summer the river is cooler than the air and can be used to cool the building. In the winter the flowing water is slower to chill down and can be used to heat the building using a heat pump. The energy to run the heat pump is derived from solar electricity generated by the photovoltaic roof. The energy generation from the photovoltaic system is greatest in the summer when the greatest cooling is needed.

Solar energy

At 1400 square metres the photovoltaic roof is large enough to meet the entire annual energy demand of the building. In this way the new UN headquarters building can be self sufficient in energy terms and not impose a burden on the regional energy economy, allowing other projects to be more readily developed. The capital cost of the photovoltaic system need not be borne by the UN headquarters project. We anticipate that the installation would be funded by an energy supplier who would then charelevation get the occupants for the supply of the electricity.
















from  archdaily

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY