*스포츠 캠퍼스 [ Pedro Reis ] Melgaço Sports School

반응형

포루투칼과 스페인 국경지대 Melgaço시 외곽, 작은 마을에 자리한 새로운 스포츠 유니버시티 빌딩은 스포츠 캠퍼스의 활동적인 환경 및 통합 교육환경 구축을 목표로 자연과 동조되는 정적인 공간 창출을 목표로 한다. 또한 하이퍼포먼스 스포츠 캠퍼스, 효율적인 관리시스템, 교육/소셜활동 보장을 위한 센트럴 허브 구축을 함께 한다.

심플, 지오메트릭 구성의 명확한 조형성을 기반으로 하는 디자인 전략은 인상적인 인공지형을 생성한다. 또한 한정적인 예산 속에 주변 자연환경과 통합된 조화를 추구한다. 이러한 디자인은 효율적인 관리영역의 연계와 특유한 소셜환경을 보장하는 저층부 콘크리트 볼륨(메인 교육시설)과 이와 대비되는 백색볼륨을 상부에 디자인 한다.

건축물과 주변 자연환경과의 상호작용 또한 이러한 전략에 따라 내외부가 밀착된 건축환경으로 가시화 된다. 거대한 글래스를 통해 투과성을 확보한 메인 소셜공간뿐만 아니라 메인 클래스룸, 오피스 스페이스, 도서관이 개별적인 캐릭터로 구현한다. 그리고 지속가능한 건축환경 구현을 목표로 자연채광, 자연환기, 친환경 소재의 사용으로 패시브 디자인이 접목된다.

reviewed by SJ,오사



Located on the outskirts of the ancient village of Melgaço, on the northern border between Portugal and Spain, the new Sports University Building offers a serene and integrated learning atmosphere within the dynamic nature of a sports campus.

As a result of an open public competition launched in 2008 by the Melgaço Municipality and the Viana do Castelo Polytechnic Institute, the new building was conceived as a central hub for the High Performance Sports Campus, concentrating all administrative, educational and social activities.



Program: sport university
Architects: Pedro Reis
Collaborators: Nicola Tuan, Elisa Pegorin, Isabel Azevedo, Tiago Tomas, Ricardo Lima
Structural Engeneering: ARA – Alves Rodrigues & Associados
Specialist consultants: ACRIBIA – Projectos e Desenho Técnico
Landscape design: Global2 – Inês Norton
Area: 5,050 sqm
Client: Câmara Munícipal de Melgaço
Completion: 2014

Based on a simple and clearly articulated geometric composition, the design strategy was a direct response to the challenges created by an imposing topography, a limited budget and the desire to achieve a balanced integration with the surrounding landscape. The design followed a dialectic strategy by clearly distinguishing the social and administrative areas of the program, concentrated on the anchored concrete volume, from the main educational areas located on the lighter upper white volume. This dialectic strategy not only allowed an evident reduction of the scale of the building but was also decisive in defining its formal expression.

The interaction between the building and the surrounding landscape also followed this strategy by clearly intensifying a direct and transparent relation between the main social areas, with large glass areas in connection with the scenic countryside, as opposed to a more introspective nature that characterizes the main classroom areas, the office spaces and the library. The design aimed to achieve a naturally balanced sustainable building, combining consistent passive design solutions, like the extensive use of natural lighting and ventilation, with the use of appropriate and long lasting materials.




















from  domusweb

그리드형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY