*지속성장 가능한 오피스 환경 구축 [Space Cube Design Lab ] inqiao 21 Office

반응형

프로젝트의 시작은 산업단지 내 콘크리트 구조로 이루어진 2~3층 평범한 공장 건물의 리노베이션을 통한 모던 오피스 환경 구축에 있다. 이를 구현하기 위한 그린벨트, 루프가든, 그린월은 '가든-스타일'을 모토로 우아하면서도 편안한 그리고 경제적인 심플함을 지향하도록 디자인된다. 그리고 이러한 요소들은 자연과 공존하는 지속가능한 건축환경 속에 실현되며 e-커머스 인더스트리의 투명성과 유연성을 실현하게 된다. 무엇보다 내부 공간의 쾌적성을 지속적으로 보장하는 내부 중정의 공용공간; 컨퍼런스룸, 전시복도, 카페테리아가 이와 인접한 각각의 비즈니스 플랜을 링크함으로써 막힘없는 양방향 소통공간을 생성한다는 점이 흥미롭다. 

reviewed by SJ,오사


Project Background:

The project is located at Jinqiao Export Processing Zone of Pudong New District in Shanghai. Surrounded by industrial buildings, the previous factory was built in 1999 and comprises of three two-story industrial reinforced concrete structure.

PROBLEMS

Due to the land restriction, the site is required to remain its industrial land use. However, with its business expansion, the client,a Chinese emerging e-commerce group had an imperative need to convert these three old factory buildings into modern office space since 2011. Unfortunately, neither the parking space nor the stair meets the need of today’s office building; The central part of the interior space fails to receive natural light due to the over-depth building plan; And the over height ceiling unnecessarily increase the energy consumption of air conditioning.




Architects: Space Cube Design Lab
Location: Pudong, ,
Area: 35517.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Su Shengliang
Client: Shanghai Sunivo Group
Site Area: 34,171 sqm

DESIGN CONCEPT

After in-depth research, S3-LAB finalized the design concept as “creating a garden-style office space which is elegant, comfortable, simple as well as efficient, by bringing in green belts, roof gardens and green wall.”The primary object is not only to transform the abandoned industrial structure to a modern workspace, further, to create a high-tech “office club” with respect to the natural environment.

UNIQUE SPACE DESIGN TO SERVE THE OWNER’S NEEDS

Considered the transparency and flexibility of e-commerce industry, the designers first bring in the natural light and develop various public spaces such as conference room, exhibition corridor and cafeteria, by breaking floor slab in the central part of the building. This idea generates a series of “public living rooms” to encourage the internal communication and information sharing, and on the other hand, it also creates a workspace that is pleasing and light-filled. Additionally, the elevated floor is designed to adapt with Client’s future need; all the function areas are linked with the information center so that the efficiency can be improved by property management department through using WIFI to operate a mobile monitoring and access system for different users.

SUSTAINABLITY

In addition to increase the parking space, the designers ensure the outdoor parking lot is given priority to green parking; and the electric vehicle charging piles encourage a green lifestyle. To improve the space utilization while reduce the energy consumption of air conditioning, the designers also add mezzanines to lower the height. Meanwhile, based on Shanghai’s climate, the designers divide the space into public and private: the new air-conditioning system primarily serves the private space, which can greatly reduce the energy consumption through its “double skin” enclosed by public space and outer walls by using closed ceiling and space partition; but the public section which embraces weak air-conditioning or even without it, passively adjust the temperature through the sweltering from private section as well as opening the skylight and side window.

PROJECT VISION

As for today’s resources depletion, the reuse of old buildings raises more awareness than before. S3-LAB creatively transforms its original dull and unreasonable structure to a modern green workspace, by combining the previous experiences with related case studies. We hope this design would effectively improve the surrounding environment, and make greatest effort to the industry upgrade of Jinqiao Export Processing Zone as well as the urban regeneration of Shanghai City.

Currently, the leasing affairs of Jinqiao 21 Office go extremely smooth with the strong support of local government. It has been declared E-commerce Demonstration Zone of National Ministry of Commerce and Financial Innovation Zone of Shanghai Pudong New District. And the relevant departments are planning to further extend the successful experience as well as design mode in this area so as to promote a board scale of upgrading old industrial buildings.



















from  archdaily


728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 중국 | 상하이
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY