*독 하우징, 수변 재정비 사업 [ Philippe Dubus Architectes ] Côté Dock Housing

반응형

세느강 하부, 프랑스에서 두번째로 큰 항구를 가진 르하브시의 수변 재정비 사업은 기존 낙후된 부두 및 산업지역에 대한 이미지를 지우기 보다 이곳의 정체성을 재구성하는 단초로 사용, 건축공간을 다양하면서도 조밀한 공간으로 탈바꿈 시킨다. 상업적 뉘앙스가 물씬 풍기는 펀칭 메탈 판넬과 명쾌한 사각형태의 건축 디자인은 앞서 말한 지역적 장소성을 투영, 재구성함으로써 예산상의 제약에도 불구, 경제적인 도시 주거환경을 생성한다. 그결과 완성된 건축물은 저렴하면서도 명쾌한 아이텐티를 갖는 거주공간으로 지역주민들에게 제공된다.


reviewed by SJ,오사


Le Havre, situated on the Seine estuary, is the second largest port in France. The opening of Atelier Jean Nouvel’s Les Bains des Docks aquatic centre in 2008 made it clear that the municipality took the task of densifying and diversifying its ageing docks as a priority. Now, Philippe Dubus Architectes realised a block of 65 dwellings across the street, in a continuing effort to revitalise the area.

The appearance of the new ensemble pays tribute to its industrial surroundings. An older corner building has been preserved by the architects, adding two staggered medium-rise volumes containing apartments and studios on either side, complemented by a lower block of maisonettes at the back. Rectangular, robust forms, accentuate the volumes and are clad with perforated steel panels in a reference to mercantile commerce. Parking has been organised on the ground floor, given the high water table in the area, but it has been concealed beneath a communal, raised courtyard.

Ultimately, the architects delivered a building with clear identity that respects its surroundings and despite the budgetary constraints – partly as a result of the economic crisis and partly because the building was meant to provide affordable housing – they managed to achieve a relatively high level of finishes. ‘The housing project sold out quickly and its residents are delighted by it,’ the architects say.








from  frameweb


728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 프랑스 | 르아브르
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY