*사이프러스 나무 보육원 [ Atelier Zo ] Mino Nursery School 7

반응형


건축과 자연의 경계는 적극적으로 유입된, 자연을 모방한 건축의 어휘를 통해 상쇄되며 이를 통해 구현된 건축공간은 자연과의 밀착된 환경을 거주자에게 제공한다. 12년 일본 미노시에 건립된 미노 보육원은 이러한 건축환경을 연장, 대대로 숲과 나무와 함께한 일본의 전통적인 특성, 가구식 목조건축의 현대적인 재해석을 통해 지금과 과거를 여기에서 링크 시킨다. 이는 아래와 같은 몇가지 목적을 목표로 진행된다.

저탄소 거주환경 / 사토야마 지역 인적자원 활용 / 삼림과학과 문화 / 바이오매스 자원 / 지역 커뮤니티 활성화 / 우드 및 팀버의 활용 / 재활용 재료 사용 / 지역 전통 구축기술 적용

상기 내용을 기본원칙으로 하는 '지역소비를 위한 지역생산 유도'의 혁신적인 건축은 건강한 지역문화 정착을 위한 지속적인 건축환경으로 적극적인 우드사용을 촉진시킨다. 이는 보육원을 구축하는 메인 프레임을 200년 이상의 오래된 사이프러스 나무로 사용하게하며 또다른 자연을 형상화하는 5개의 기둥으로 내부공간을 지지하게 된다. 그리고 나무가지처럼 뻗어 나간 내부 구조 프레임은 유니크한 공간감으로 주변자연환경과 함께 공진하며 내외부 밀착된 건축환경을 완성하게 된다.


reviewed by SJ,오사



In late 2012 construction of a timber building for the Mino Nursery School in Mino, Gifu, Japan was completed by a mixed group.  The group consisted of a Mokuiku model project team, Atelier Zo, the Gifu Academy of Forest Science and Culture, and the Mino nursery school community,




Architects: Atelier Zo
Location: , Gifu Prefecture, Japan
Area: 473.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Courtesy of Kosei Kumoyama, Keiko Hirota, Sawazaki Kensetsu, Atelier ZO

Collaborators: Gifu Academy of Forest Science and Culture, Furukawa Forest, Mino nursery school and Kameno-cho Brothers
Construction: Sawazaki Kensetsu


Mokuiku means education in timber, leading to an understanding of trees and forests and of the cultural means of their utilization. As Japan is a highly forested country,[1] timber represents a resource, as well as the environment, and is deeply embedded in local culture and traditional techniques. Mokuiku architecture reflects a society oriented to recycling and is a means of environmental education through the construction of timber buildings via multidisciplinary research in the areas between architecture, environmental education and forestry science.


This project started by identifying Mokuiku design detailsin each discipline.The following are the key factors that were used for their identification.


  • low-carbon lifestyle
  • Human resources for Satoyama area
  • forestry science and culture
  • biomass resources
  • forestry health and conservation
  • community planning
  • local wood & timber materials; manufactured materials
  • recycled materials
  • local construction techniques
  • wood barking & seasoning techniques
  • architectural perimeter-less design method
  • hybrid service systems

These ethnographical, historical, technical and scientific references were the basis of the facility design.With this information the Mino Nursery School project was intended as an innovative design using an approach we called ‘local production for local consumption’, for a culturally and environmentally sustainable community.


Mino nursery school is located in Mino city, which lies along the Great Nagara River and is surrounded by chain of mountains. The school is also a part of the Zenno-ji, which is the oldest Zen temple in the area. The main design idea was to be in balance with these cultural and historical references. Low and deep eaves express the traditional ambience and contribute to the townscape.

The main frames were made out of nearly 200 year-old native cypress with natural seasoning treatment. Five native cypress columns with internal branches express unique spaces within the frames and externally resonate with the surrounding mountains in this area. The site is a naturally formed slope from east to west. This was taken advantage of for providing direct access to both the basement and the ground floor levels.. Because of this an exposed timber design of columns and beams was possible without contravening the building code.. The playroom is covered with cypress boards and the nursery rooms are full of local materials, such as pine and broad-leaved tree boards, local shrubs and bamboo crafts and traditional Mino-hon paper with persimmon lacquer.

Moreover, this facility operates with natural solar, geothermal and biomass energy. Mokuiku architecture as demonstrated represents a specific locality, its environment and its culture with 21st C knowledge, technology and technics.



from  archdaily


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY