*지중해의 드라마, 미라지 레지던스 [ kois associated architects ] mirage residence

반응형

풍부한 지중해 경관을 바라다 보는 그리스 티노스섬. 해변가에 마주한 언덕위 독특한 하우스가 자리한다. 공중에 부유하는 풀장의 시퀀스를 연출하는 건축환경은 테두리 없는 (테두리를 인지하지 못하도록 테핑 디자인한) 연속된 수평성을 통해 저 멀리 펼쳐진 지중해와 연속된 시스케이프를 완성한다. 드라마틱한 풀장 아래 (슬림한 풀장은 주거의 지붕으로 유효한 단열효과를 가져온다. 여름철에는 냉방효과를 겨울철에는 난방효과를 가져온다.) 공간은 198sqm 면적의 거주공간으로 구성된다. 로컬스톤을 이용한 주변재료 사용과 경사지에 순응 (최소한의 절토를 통한 거주공간 접지력 증대) 하는 반지하 공간은 하우스의 지속성을 확보하며 거주자에게 쾌적한 공간감을 제공한다.

reviewed by SJ,오사

the ‘mirage’ residence is located on a steep and rocky hillside on the greek island of tinos, and overlooks the aegean sea with expansive views. designed by kois associated architects, the house was intended to closely integrate with its surroundings, described as ‘an invisible oasis hidden from the unsuspected eyes.’ the single level living space is covered by a rimless pool, creating a visual effect of water extending to the horizon and merging the dwelling with the seascape. additional materials are taken directly from the local landscape, so as to match the existing context.




location: tinos island, greece
year: 2013
area: 198 sqm
type: residential
status: commission
principle architect: stelios kois
project leader: nikos patsiaouras
design team: filipos manolas, gaby barbas, giannakis konstantinos

upon approach, the only visible feature of the structure is the pool’s surface, which merges with the sea. below, the 198 sqm dwelling is enclosed by stones constructed of local stone, as well as retained earth at the rear. these walls, along with a layer of water on the roof, provide thermal insulation to keep interior spaces cool. the building was carefully sited to stay protected from prevailing winds as well as reduce excavation impact on the landscape. described as a ‘doric’ approach, the program was stripped down to essential features.



from  designboom


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY