*케이 유치원 [ NKS Architects ] K Kindergaten

반응형


고밀도 상업지역에 위치한 유치원 케이는 한정적인 대지의 조건 속에 교실과 운동장간에 친밀하면서도 안전한 관계구축을 위한 건축환경 조성을 첫번째 목적으로 진행된다. 2층 규모 건축물과 운동장 일부분은 혼합되며 서로의 공간을 양보, 교차 반공간을 생성한다. 이러한 건축환경을 조성하는 콘크리트 스트럭쳐 프레임은 유치원의 고유한 캐릭터를 생성하는 주요 인자인 동시에 건축물을 구성하는 기본적인 요소; 효율적인 프로그래밍 조닝, 채광과 환기의 조절을 정의한다. 명확한 안정성 확보는 물론 내부의 투과성을 보장하는 디자인; 스트럭쳐 프레임은 각 공간의 유효높이와 필요 오프닝 크기를 확보하며 구조적인 보강을 위해 끝단에 라운딩 헌치로 또한번 유니크해 진다. 그리하여 생성되는 다양한 오프닝은 아이들과 교사의 유대관계를 증폭시키는 매개체로, 아이들의 상상 속에 거대한 왕국으로 변신한다.


reviewed by SJ,오사



The building is located at a high density commercial area.  Since the site area is limited and the program required the intimate and safety relationship between classrooms and playground, we made the building in two stories and organized the playground as a part of it.  Thus the exterior frames clearly define the secured but transparent kindergarten area. From the beginning the future program alternation were expected because of unstable policies.  We took the strategy to design only the basic organization of the building, like functional zoning, light condition, wind flow and so on, by means of systematic and characteristic concrete frames.



Architects: NKS Architects
Location: Fukuoka,
Architect In Charge: Noriko, Kaoru Suehito
Area: 1,547 sqm
Year: 2011
Photographs: Kouji Okamoto

Structure: RC2F


We set two structural beams in each floor height to use it for the framing of necessary openings, and to make structure stiffer together with supporting round hunches.  In these openings we put various kind of doors, windows and benches as initiator to enhance the communication among kids and caretakers. As a consequence this concrete building acquired an intimate atmosphere as a kingdom of kids.



from  archdaily


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY