*슈타이너 스쿨 [ Localarchitecture ] Steiner School

반응형


학교가 지향하는 열린 공간은 자연과 건축과의 연결, 자연과의 교육공간의 연결을 이야기한다. 계단실 및 램프를 통해 건축물로 유입된 동선은 남측에 위치한 커다란 외부 복도를 거쳐 강의실 및 기타 실로 집적 연결된다.(편복도형) 이처럼 외부복도는 전체 3층 건축물의 파사드 및 공간을 정의하는 주요한 디자인 요소로 교육과 자연과의 연결을 가시적으로(물리적으로) 보여주며 학교의 교육원칙으로 실현한다. 두가지 상반된 파사드는 북측에 인접한 고속도로로 부터 학생들의 수업공간을 보호하는 다크 컬러 파사드 (메탈 판넬로 최소한의 개구부를 허용, 메시브한 디자인을 구현)와 뷰의 확보는 물론 채광을 확보하는 열린 글래스 파사드로 구성된다. 특히 여름철, 남측 파사드는 넓은 복도와 긴 처마를 이용 직사광선을 차단함으로써 쾌적한 거주환경을 확보한다.


reviewed by SJ,오사


The school building of Bois-Genoud designed by Swiss-studio Localarchitecture integrates the Rudolf Steiner pavilion campus.

The building, accommodated on three floors, takes up the external flow standard of the existing pavilions.




Program: school
Architects: Localarchitecture
Civil Engineer: Ratio Bois Sarl, Marcel Rechsteiner
HVAC Engineer: Equada, Stéphane Gaiffe
Acoustic Engineer: EcoAcoustique SA, M. Juguin
Surveyor: Renaud Burnand
Area: 1,368 sqm


The staircase and the ramp give access to large outside corridors which lead directly to the cloakrooms and classrooms. The spaces defined by these corridors are likewise used as external extensions for the classrooms thus allowing, in line with the educational principles of the school, a teaching in direct link with the surrounding natural elements.

Entirely executed in woodwork, the building offers a quite sealed north facade in order to provide a sheltered position against the noise pollution brought by the nearby highway. The entirely glazed southern facade works as a wide passive solar collector. In summer time, the corridors protect the facade from the sun and allow to control the overheating of the building.

In order to stress the relationship between the interior spaces and the lush vegetation of the place, the corridors are hung from the roofing with a series of steel tie rods.



from  domusweb


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET