*퍼즐발코니 공동주거 [ ADI Arquitectura ] Building for 163 Dwellings

반응형


스페인의 로마시대 유적지, 사군토 지역에 인접한 163세대 공동주거 프로젝트는 자연채광, 자연환기 등 주거의 가장 기본적인 목적을 충실히 수행하는 다양한 주거타입으로 구성된다. 본 대지를 제외한 인접한 지역적 성향: 저밀도, 3층이하 개발제한 속에 개발사업의 방향; 고밀도, 많은 세대수 확보, 상업공간, 풀장이 딸린 대형 외부공간 확보를 해결하는 건축물의 배치는 먼저 대지를 3개의 구역으로 구분, 대지의 세로방향으로 건축물을 배치한다. 이리하여 확보된 각 동간거리, 인동간격은 각 주거간의 프라이버시 및 채광, 환기를 확보하는 동시에 대형 외부 중정을 형성하게 된다. 건축물을 마감하는 두종류의 노출블럭은 2가지 컬러로 다른 사이즈로 제공, 사용된다. 주거가 위치한 타워부; 정적인 공간은 밝은 톤으로 이와 대비되는 저층부 상업공간; 활동적인 공간은 어두운 톤으로 처리 마감한다. 특히 공동주거의 인상적인 시퀀스를 형성하는 퍼즐 발코니는 내부에 구성된 다양한 세대타입; 투룸타입, 쓰리룸타입, 포룸타입, 듀플렉스타입이 형성하는 발코니에 채색된 컬러의 조합으로 완성된다.


reviewed by SJ



A project for 163 dwellings and shops in the expansion area of Sagunto. The area has a low density and building heights are limited to 3 levels, except for two sites that make up the connection to the historical city center through a pedestrian bridge over Palencia river. The main problem we had to overcome was high density, and the large number of homes requested by the developer, which inevitably requires a perimeter large enough to allow natural light into every room.




Architects: ADI Arquitectura
Location: Sagunto, Valencia,
Project Architects: Carlos Escura, Carlos Martín
Project Year: 2011
Photographs: Mayte Piera

Technical Architect: Benjamín Caballer
Project Manager: Pablo Moreno
Construction: Ferrovial.
Site Manager: Jesús Díaz
Engineering: César Estañol.Ncc Ingenieros.


As it was also important to supply a commercial area and design a large public area with a pool, we decided to create three blocks, one longitudinal to block off the north and the prevailing winds, and two partially elevated towers to have more relationship space. As a main material for enclosures we chose exposed brick in two colors, corresponding to different volumes, the lighter one in static areas and the darker one in the more dynamic areas.

As the housing program was quite varied; two, three and four bedroom apartments plus duplex homes, needing openings on a range of facades, we decided to group this variation in small areas, with terraces, where the variety of colors chosen is imposed on the range of the openings, creating a compensated puzzle in the view from afar. The reality of the whole complex as entrance building allowed this decision, unthinkable in another urban context.



from  archdaily


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY