*태양을 버퍼하는 스포츠센터 [ Explorations Architecture ] Sports centre clad with sun-bleached wooden slats


브리스 솔레이유, 태양을 이야기 하다. 직사광선의 유입은 차단하되, 보다 많은 간접광을 유도하여 내부 채광을 확보한다. 곡선을 따라 자연스럽게 형성된 조경, 그리고 그 조경을 따라 타원형으로 디자인된 체육시설은 지역주민들의 다양한 체육활동과 더불어 사회활동을 보장하는 장소로 제공된다. 크게 다양한 체육활동을 제공하는 체육관과 관람석, 지원시설, 다목적 시설로 이루어진 스포츠센터는 태양과의 뜨거운 조우를 위한 내츄럴 우드 스크린을 남측, 서측, 동측에 설치, 각 공간들을 보호, 버퍼하는 동시에 북측으로 열린 글래스 커튼월을 통해 주변자연환경과 조우한다.


reviewed by SJ




The building's elliptical form is naturally inscribed within the existing curvilinear landscaping. The park and sports hall interpenetrate in three important locations: twice in the south-facing patios and again in the "verdant theatre" facing north.

The facades are conceived as a natural wood screen wrapping around the building. Alternating between opaque, filigree, and open space, the screen becomes both a fenced enclosure and a refined brise-soleil.

The building plan is stratified in three principal bands: a multi-sport gymnasium and bleachers, support spaces and multipurpose room.

The gymnasium is principally illuminated by a north-facing curtain wall. The multipurpose room is lit along its west and east facades which are protected by the brise-soleil of the patios.

A hot air and water pump serves as the principal heating system throughout the building and reduces demand on the gas heater.




Design team: Explorations architecture + Snc Lavalin
Client: Communauté de Communes de l'Arpajonnais
Brief: gymnasium and multipurpose room
Net Area: 3000 sqm
Cost: €4 million
Timeframe: 2007-2012



from  dezeen


댓글(0)

Designed by JB FACTORY