*인더스트리얼 빌딩 리노베이션 프로젝트 [ Space Group Architects ] Nedregate Culture District_ Oslo_Norway


1899년도에 건립된 인더스트리얼 빌딩 리노베이션 프로젝트는

1980년대에 화재로 인하여 멈추어버린 공간에 새로운 활력을 불어 넣는 작업으로

사무실, 예술가 스튜디오, 전시장, 음악 및 이미지 스튜디오, 극장, 유치원이 새롭게

계획된다. 이와같이 기존 공간 속으로 삽입된 새로운 공간들은

하늘로 열린 대형 천장 그리고 몇개층을 수직으로 연결하는 보이드 스페이스를

통하여 빛과 함께 열린 공간으로 연속된다.


reviewed by SJ



Space Group completed the refurbishment of the former industrial building designed by architects Ove Ekman and Einar Smith and erected from 1896 to 1899.

In 2012 Space Group completed the refurbishment of the former industrial building designed by architects Ove Ekman and Einar Smith and erected from 1896 to 1899. This area along the Akers River was historically referred to as Ny York (New York) due to its explosive development in 1858. Today the area reflects a transformation towards a district focused on art, architecture and design.


SIGNAL MEDIAHUS
Signal Mediahus sits next to the Aker River in Oslo. The original industrial building has a rich history of uses, from textile industry to offices and events. Part of the building burned down in the 1980s. The project inserts a completely new architecture inside the shell of the old while preserving the historic. The two correlates while both being clearly architecturally defined.




Location: Oslo, Norway
Type: CulturalPublic
Site: Transformation old industrial buildings
Area: Building 5 000 m2 (appx.)
Program: Offices, artist studios, exhibition space, sound and image studios, cinema, kindergarten.
Client: Signal Mediahus ANS
Status: Built 2012
Architects: Space Group Architects - www.spacegroup.no
Team: Adam Kurdahl, Gro Bonesmo, Gary Bates, Jose Hernandez, Eric Gerlach, Wenche Andreasen, Jens Noach, Anne Wordstrup, Frederik Kjelman, Tim Prins, Grant Cooper
Photography: Ivan Brodey, Vegard Kleven, Space Group


The Signal Mediahus hosts several film production companies under one large glass roof. The program is organized around a main void that brings light from a glass roof into the deep section of the building. The program is also organized around the availability of light: cinema rooms in the basement, edition rooms, studios and offices in the ground floor and offices on the upper floors, where more daylight penetrates the building. Different programs receive different material treatments.


The space in the basement is organized around a big black box that contains the cinemas. On the ground floor, two wooden cladded boxes hosts the studios and edition rooms, while generating common spaces in the gap between the existing façade and the boxes. The boxes also serve as acoustic absorbent for the Atrium. The upper floors are as open and transparent as possible, creating promiscuous visual connection between different tenants, encouraging exchange and collaboration.

The life of the building is around the common Atrium: a lounge, meeting spaces, café, a vertical garden and a centrifugal circulation. The circulation is designed to maximize the interaction between the users and the experience of the space.

The building is designed in both plan and section as one large open space. This architectural solution allows for an efficient use of the energy and ventilation, reducing consumption and minimizing the need for ventilation technical installations that can prove difficult to integrate into historical buildings.


OCA
Our goal was to reveal the space where a discourse on art could be generated rather than represented. After years of exploitation, the space is again visible, the materials accentuated, and one new element is introduced, a large stair of massive wooden planks (Douglas fir). The stair acts as an auditorium and makes the transition between the OCA offices and the project space. The stair organizes the space in 3 zones, providing a room in the room for lectures and screenings, a reading room and Library of Norwegian Artist as well as the surrounding exhibition space. The project includes offices for the OCA administration, artist studios for OCA’s residence program and a 450m2 project space.


KINDERGARTEN
As part of a the Nedregate 5-7 project, Space Group made the design for the “NY YORK KULTURBARNEHAGE” (New York Culture Kindergarten). The space is built for children’s exploration and use. The scale is deliberately manipulated in a sequence of compressed and open spaces. The big, open room creates a frame where as variations in horizontal and vertical lines, creates intimate rooms for small groups and secret play, which are only available to and dimensioned for children. The kindergarten has four bases organized around a giant staircase for musical gatherings, theater, film, dance and play. In the back of the room lies a big curved wall that contains all technical installations. It’s made out of stainless steel and distorts the viewer’s image, just like the fun mirrors at the fun fair.



from  architecturelab

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY