*스펀지 스펀지 유치원 [ SAKO Architects ] Loop Kindergarten

반응형


중국 천진에 위치한 유치원 프로젝트는 아이들의 풍부한 상상력을 자극한

디자인을 통해 자유로움과 즐거움을 선사하는 공간을 제공한다.

백색 스펀지와 같은 유치원의 외형은 곡면을 주로 이루며 라운드 창문과

더불어 아이들과 동화되는 건축이 된다.- childly architecture ?-

주출입구에서 중앙 계단을 통해 연결되는 플레이 그라운드는

건축물의 2층 중앙에 위치하며 아이들의 활동적인 야외활동을

안전하게- 선생님, 어른들의 감시, 시야에서 벗어나지 않도록- 보장한다.

실의 깊이를 적정선을 유지하기 위해, 채광과 자연환기를 원활하게 하기 위해

중정의 계획은 건축공간을 풍부하게 만들어 주는 장점을 지닌다.

그리고 또하나의 야외공간 옥상정원은 4개의 계단, 발코니를 통해

3층에 위치한 각 플레이룸에서 연결된다.


reviewed by SJ



This kindergarten is formed by curves. R-shaped windows with rounded corners are used to create the atmosphere of freedom and pleasant.

Each playroom on the 3rd floor faces towards to a balcony, with the staircase by which children can go up to the roof garden. Various colours are used on the walls, floors and handrails of the balconies; this is one of the main feature of this kindergarten.




Project Name: LOOP in Tianjin
Project Location: Tianjin, China
Project Type: Kindergarten

Architect/s: Keiichiro SAKO, Yoko FUJII, Jing, Junya KAZUNO/ SAKO Architects
Lighting Design: Masahide Kakudate Lighting Architect & Associates,Inc.
Client: Sino-Ocean Land Holdings Limited

Size: 3 stories
Gross floor area: 4,300 sqm
Design Period: 2009/06-2011/03
Construction Period: 2011/04-2012/07



Walking up to the 2nd floor through the public stairs at the main entrance there is a outdoor courtyard, with all of the classrooms facing towards it. The whole courtyard is in the visible range for most adults. This is is a wonderful space for children to play and enjoy the fresh air.


Also under the outdoor courtyard there is an indoor courtyard for multi-purpose uses. It has 3 rounded atriums connecting to the outdoor space on upper level for better natural lighting and for creating a indoor playing space for children in bad weather condition.


The ceiling on each floor is in 18 different colours, with white louver boards under the ceiling. The colour changing can been seen through the gaps between the louver boards when walking in the corridor. Also there are 18 different colour columns in the courtyard, the children can use these colours to identify the location.




from  dezeen


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY