*아르가닐 세라믹 리노베이션 프로젝트 [ Vitor Seabra Mofase Architects ] Ceramic of Arganil


아르가닐 세라믹 리뉴얼 프로젝트는 기존 건축공간, 건축양식을 계승한다.

이전 공간, 건축에 대한 존중은 크게 두가지 방식으로 전개된다.

이전 공간을 담는 건축의 외피,외형은 유지한채 내부에 새로운

구조체를 보강하여 새로운 공간을 창출하는 것과

새로이 증축하는 건축공간이 그 건축양식을 기존건축의 형태적 양식을

현대적 감각으로 재해석한 모던디자인으로 구현하는 것이 그것이다.

외부 연속적인 수직부재의 디자인 패턴은 이러한 건축경향을

적나라하게 구현하며 새로운 캐릭터를 창출하는데

이것은 기존과 신규의 묘한 대비와 긴장감 속에 건축공간을 풍부하게

만드는 무엇을 창출한다.

추가적으로 증축되는 공간에는 직원들의 복지를 위한 수영장, 헬스장, 휴게공간 등이

계획된다.


리노베이션의 주된 관점은 기존을 존중하는데서 시작하며

이 시작점을 기점으로 새로운 공간을 디자인하는 것이 건축가가 지향해야할

점이 아닐까?


reviewed by SJ



The Concept

The proposal submission, seeking a line of intervention which respected the existing matrix, either as regarding the building (as an architectural references relevant for its design and quality construction), and of its history or the marks which were being imposed. Thus, the intervention was based on the creation of an inner structure, independent of the existing building as it materializes in the body of the pools and the auditorium. This option helped maintaining a consistency of language in the overall intervention, either in the recovery or the remodeling of the old plants. On the other hand, the existing building stripped of all building components accessories, allowed to see is space in a more real way, enhancing its spatial structure. The choice of language and the material was also reduced to the fundamental elements – language in the search for a rhythm, suggested by the existing building, which translates into the creation of a facade modulation, reducing the materials: the structural elements and glass




Architects: Vitor Seabra Mofase Architects
Location: Arganil, Portugal
Architect In Charge: Vítor Seabra
Area: 6600.0 sqm
Year: 2009
Collaborators: Ana Vaz, Nuno Strecht, Patricia Sá
Structural Engineer: Luis Seabra, Victor Rebelo
Construction Company: Telhabel Construções S.A.
Owner: Município De Arganil
Program: Auditorium, Swimming Pool, Health Club |Shopping Mall, Supermarket


The Program

It proposed an organizational structure that divides the program into three groups, corresponding to three volumes of construction, articulated from a common point which will be the “hinge” that articulates the entire building. In existing construction, which maintains the structure of the furnaces, pillars and ceilings emphasized by triple created, located throughout the shopping area with restaurants and similar support.

In the central body, where it makes the entry and interaction, we find the auditorium and the supermarket. This space, which is intended to act as the reception area is endowed with some characteristics that emphasize their character, as are the high ceilings with overlapping volumes released, the visual framing of the chimney in the building structure and easy visual domain of the key points of the building. The aim is also here that the inner tracks are dynamic in order to provide an always walking through the building, realizing his multifaceted character not only as regards the diversity of the proposed program, but also appealing and commercial interest in this option awakes.

The third body for the swimming pools and health club, presents itself in continuity with the rest, respecting the functional characteristics that are intrinsic, such as changing rooms that are separated by groups of activities – swimming pool and gymnasium and by sex in each activity; routes for users and autonomous public circuits suitable for bare feet and shoes.



from  archdaily


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY