*농장 스튜디오 하우스 리노베이션 [ SFOSL ] Meier Road Barn Studio


오랜된 농장창고의 리뉴얼 프로젝트는 이전 농장이 갖고 있는 프로그램의 수용과

아티스트 스튜디오의 몇년에 걸친 공간확장으로 부족한 공간을 충족시키 위한

실질적인 공간확보로 시작됩니다.

이것은 기존 농장창고의 구조체를 해체 및 재조립 과정을 통한

공간 재창출을 의미하는 것으로 먼저 트택터 및 각종 농업장비들을 수용 할 수 있도록 공간을

수평으로 확장합니다. 그리고 여기에 아티스트의 스튜디오를 위한 수직공간을 확장합니다.

2개층 높이의 수직확장은 이와같이 엇갈린 지붕선을 만들어 내며 건축물의 형태적 아이텐티는 물론

내부로 다량의 자연채광을 유도하는 건축적 환경을 만들어 냅니다.

특히 이전에 사용되었던 100여년 이상 된 나무판재를 외장재로 재활용함으로써

과거시간에 대한 끈을 놓치 않는 연계성까지 볼 수 있습니다.


이러한 형태와 오래묵은 나무판재의 재활용은 이번 프로젝트가 지향하는

방향을 적나라게 하게 보여줍니다.

친자연적인 건축환경 구축, 프로그램에 의한 공간 구축 그리고

이를 통한 심미적인 아름다움까지...

오히려 거창한 것보다 소박한 것이 더 훌륭할때가 많다는 것을

이번 프로젝트를 통해 배우게 됩니다.


reviewed by SJ



An ambitious couple living on a vineyard in Sebastopol, California, have completed yet another piece of their ongoing master plan, a project that took place only 100 m from the 1930s bungalow that is their home.

They watched as architect friends from SFOSL (the acronym refers to the firm’s San Francisco and Oslo offices) implemented the latest phase of the undertaking. Having previously completed a cabana for Laila and Lars (a collector and painter, respectively), the architects – who, like their clients, are expats from Norway – now faced a new challenge: renovating an existing barn and extending it with spaces for their friends’ vocations.

It soon became clear that the old barn was too decrepit to satisfy a programme that included a shed for a tractor and other farm equipment, a storage place for years of memorabilia and an artist’s studio. The existing structure had to be demolished. Rather than abandoning the original barn vernacular altogether, however, the architects shuffled the roof geometries to create the right ceiling heights and an interior with the desired amount and quality of daylight. Eager to maintain the existing 230-m2 footprint, they found new ways to use the older typology. In the words of Casper Mork-Ulnes of SFOSL: ‘The crisp dryness of the stereotypic utility building plan, cut to the bone, without excess or unused space, gave us a sense of freedom. It also required us to sharpen our pencils.’

The most striking design marker is the inverted roof pitch. Two double-height spaces – one on either side of the building – break open the traditional single pitch and provide the additional needs: extra space for storing a plethora of collectables and indirect northern light, ideal for painting.

Other features that shout ‘barn’ are of a material and/or structural character. To achieve large openings and spans for moving art work and farm tools, SFOSL opted for a simple timber-and-steel skeleton. The team used weathered, 100-year-old barn siding of varying hues as exterior cladding (aligned vertically), giving the building a timeless feel and preserving its agrarian aesthetic. Transparent openings of different sizes reveal interior functions to people approaching the building. The light-filled artist’s studio, in particular, is in full view.

Also exciting are the continuing prospects of this venture. One proposal is for an amoeba-like dining area that would include an interior jungle, an aviary, bathroom pods, a swimming pool, and an amphitheatre. There’s also been talk of a hockey rink. Stay tuned for part two of ‘extending the barn vernacular’ in Sebastopol.



from  frameweb


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY