*파라파크 스포츠센터 [ PL Architekci ] Fala Park

반응형


파라파크에 세워진 스포츠 센터는 단순히 스포츠를 위한 시설이 아닌

인근 주민들의 커뮤니티를 위한 복합공간으로 계회되었습니다.

호수의 매력적인 뷰포인트와 맞다 있는 센터의 파사드는

반투명한 패널 모듈로 배치되어 뷰와 채광을 동시에 확보 합니다.

사실 이러한 규칙적인 파사드 시스템은 지면 부족으로 설치하지 못한 테니스 코트장이

센터 지붕에 설치됨으로써 선수들의 안전보호와 테니스 볼의 낙하를 방지 하기 위한

8미터 높이의 휀스시설을 지지하기 위하여 계획되었습니다.

이러한 외형은 센터만의 아이텐티를 갖으며 내부에 위치한 다양한

스포츠 시설과 커뮤니티 시설을 통해 공원과 연계한 어반 커뮤니티 스페이스를

조성합니다.

내부 프로그램은 옥상 테니스 코트를 포함하여 4개의 레인을 설치된 볼링장, 2개의 스쿼시 코트,

피트니스 스튜디오, 어린이 놀이공간, 미니골프 코스, 로비와 카페로 연결된

실내 암반등반 코스로 이루어 집니다.


reviewed  by SJ



FALA PARK is a sports & recreation centre situated in the small and picturesque town of Wolsztyn, Poland famous as the location of a locomotive roundhouse. The new centre has been built on a former brownfield site bordering an historic park and offering views to a nearby lake.



Architects: PL Architekci
Location: Gmina ,
Design Team: Bartłomiej Bajon, Katarzyna Cynka, Marcin Kozierowski
Project Year: 2012
Photographs: Bartosz Makowski

Project Area: 1,985 sqm
Structural Engineering: MK Pracownia Projektowa
General Contractor: PBO Dana – Bud
Site Area: 4,311 sqm


Our intention was to take full advantage of the sites location by creating visual connections from the building to its attractive surroundings with the main internal spaces requiring natural light having views towards the lake. A rooftop tennis court – Poland’s first – offers users an exciting platform to admire the far-reaching panorama of the town’s historic church towers and dense rooftops.


The form and massing of the building is derived from the spatial requirements of the sporting functions within. Although initially FALA PARK was supposed to be enclosed, we persuaded the investors to keep it open and welcoming; creating a new, inviting and energetic public space that seeks to strengthen the connections between the town, the park and the lake.


Along with the rooftop tennis court, FALA PARK accommodates: 4 bowling alleys, 2 squash courts, a full height climbing wall, a gym with spin and fitness studios, a children’s play area, a mini-golf course, a cafe, and bike and Segway hire.

The building has been wrapped with semi-translucent, vertical brise-soleil panels arranged to create an expressive modular façade whilst reducing solar gain. Because the plot was too small to locate tennis court on the ground, we decided to put him on the roof. To protect people on the ground before falling tennis ball we design 8m high cage, whih is also a construction for shutters below.


Thanks this we have court tennis witch picturesque view for old town, park and lake! It’s tennis on ”higher level” ;) Inside, contemporary and vivid interiors have been used to enable easy orientation within the entwining yet distinctive buildings functions. Bright accent colours and clear graphics and signage were used throughout to appeal to users of all ages.


A striking, green climbing wall, which can be seen throughout the building dominates the main interior space and acts as a notional ‘core’ and way-finding device for users. The climbing walls distinctive form is also playfully expressed in the treatment of the stairs, furniture and other elements of the building. Even though FALA PARK was completed on a very tight budget (jointly founded by EU grants and private equity) we believe we have succeeded in delivering a contemporary, playful and contextual building.



from  archdaily


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET