*바스켓 아파트먼트 [ OFIS Architects ] Basket Apartments

반응형


대지가 갖고 있는 포텐셜을 파악하고 이것을 적극적으로 해결하는 것은

건축가가 해야될 첫번째 의무 입니다.

폭 11미터, 길이 200미터의 리니어한 대지는 전면 가로변으로는 파리 북동측을

관통하는 트랩 선로와 면해 있으며 후면으로는 풋볼 경기장과 면하고 있습니다.

이러한 대지에 위치한 바스켓 아파트먼트는 총 11개층으로

가로변으로 길쭉한 형태를 따라가는 장축의 볼륨형태로 가운데 브릿지를

기점으로 두개의 동으로 계획됩니다.

전면 가로변에 면한 저층부는 필연적으로 트랩 차량기지와 벽을 공유해야

하는 구조적인 형태를 띤 공용공간으로 그 위로 연속된 9개층은 학생들을

위한 스튜디오 유닛으로 구성됩니다.

-아파트먼트 유틸리티는 지하층에 계획됩니다.-

여기 바스켓 아파트먼트가 다른 공동주거와 다르면서 재미있는 점은

상층부를 구성하는 스튜디오 유닛의 독특한 입면 형태에서 찾아 볼 수 있는데.

이것은 상하 두개의 유닛을 하나로 묶는 모듈계획으로 만들어진 바스켓?을

각기 다른 방향으로 엇갈리게 배치함으로써 리드믹컬한 어반 파사드 뷰를

만들어 냅니다. -전면 가로변-

이러한 스튜디오를 연결하는 후면 복도 및 갤러리는 축구장 뷰와 에펠탑을 포함한 어반뷰를

확보하는 동시에 기능적 공간을 완성시킵니다. -복도가 면한 후면은 메쉬망을 이용한

폴리곤 형태가 연속적인 패턴을 만들어 냅니다.-

이렇게 자유롭게 틀어진 파사드 디자인은 200미터에 달하는 리니어한 볼륨을 다시

작은 오브제로 스케일 다운 시킴으로써 자칫 무뎌질 수 있는 건축물 볼륨을

도시와 호흡 할 수 있도록 도와 줍니다.

각기 다른 파사드 디자인은 다른 환경에 대한 적극적인 반응이며

이러한 반응을 통해 얻어진 건축은 바스켓 아파트먼트를 정의하는

아이텐티가 됩니다.


reviewed by SJ


The project is located on a long and very narrow site, on the edge of Parc La Vilette in Paris’s 19th district, within an urban development done by Reichen & Robert architects. On the northeast, new Paris tram route is passing along the site. The site is bordering with tram garage on the southwest, above which is a football field. The first 3 floors of the housing will inevitably share the wall with the tram garage.

The parcel has a very particular configuration; 11m in width and extending approximately 200m north-south. This foreshadows the importance of processing the eastern facade overlooking the extension of the street Des Petits Ponts which hosts the tram and both cyclist and pedestrian walkways.

The long volume of the building is divided into two parts connected with a narrow bridge. Between two volumes there is a garden. The building has 11 floors: a technical space in the basement, shared programs in the ground floor, and student apartments in the upper nine floors. The layout is very rational and modular.

The major objective of the project was to provide students with a healthy environment for studying, learning and meeting. Along the length of the football field is an open corridor and gallery that overlooks the field and creates a view to the city and the Eiffel tower. This gallery is an access to the apartments providing students with a common place. All the studios are the same size and contain the same elements to optimize design and construction: an entrance, bathroom, wardrobe, kitchenette, working space and a bed. Each apartment has a balcony overlooking the street.

Narrow length of the plot with 10 floors gives to site a significant presence. Each volume contains two different faces according to the function and program:
The elevation towards the street des Petits Ponts contains studio balconies-baskets of different sizes made from HPL timber stripes. They are randomly oriented to diversify the views and rhythm of the façade. Shifted baskets create a dynamic surface while also breaking down the scale and proportion of the building.

The building is energy efficient to accommodate the desires of Paris’ sustainable development efforts. The Plan Climates goal is that future housing will consume 50KW-h.m.² or less. The objectives of energy performance and the construction timetable were met by focusing on a simple, well insulated and ventilated object that functions at its best year round. Accommodations are cross ventilating and allow abundant day lighting throughout the apartment. External corridors and glass staircases also promote natural lighting in the common circulation, affording energy while also creating comfortable and well lit social spaces. The building is insulated from the outside with an insulation thickness of 20 cm. Thermal bridge breakers are used on corridor floors and balconies to avoid thermal bridges. Ventilation is controlled by double flow mechanical ventilation, providing clean air in every apartment with an optimum temperature throughout the year. The incoming air also reuses heat from the exhaust air. The roof is covered with 300m² of photovoltaic panels to generate electricity. Rainwater is harvested on site in a basin pool used for watering outdoor green spaces.





from  contemporist


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET