*우면산 자락에 위치한 서울 추모 공원 [ HAEAHN architecture ] Seoul Memorial Park


서울시 우면산자락에 위치한 서울추모공원은 대지의 자연적인 지형과 조화를 이루는

드라마틱한 풍경을 자아냅니다.

화장터라는 특수한 프로그램은 공간을 정적이며 숙연한

수평볼륨으로 연속시킵니다.

건축물의 유니크함과 아이텐티를 외부로 뿜어 내지 않고 안으로 삼키는 건축컨셉의

방향은 지형속으로 숨어 버린 2개층 높이의 건축공간을 형성함과 동시에

이러한 연속적인 공간을 연결하는 선큰 중정을 형성합니다.

여기에 중정을 기점으로 각기 다른 레이어들은 회전되며

각기 다른 볼륨값을 가진 공간으로 연속됩니다.

-굽이 굽이 오르락 내리락 하는 산등성이를 많이 닮아 있습니다.

건축가는 이러한 건축적 볼륨을 랜드아트로 지칭하며 지형과 건축을 매치 시킵니다.-

이러한 다이나믹한 중정 가운데 자리 잡은 연못은 꽃을 형상화한 조각품으로

완성되며 머나먼 여정을 떠나야할 영혼들을 위로 합니다.


reviewed by SJ


Seoul-based firm HAEAHN architecture has shared with us images of its recently completed crematorium project, Seoul Memorial Park. The structure, located in the hills outside of Seoul, South Korea, was HAEAHN architecture's winning competition entry in 2009 and finally completed in 2012.

Secluded by mountain hills from a bustling highway gateway, Seoul Memorial Park rests in a serene valley area of the Woo-Myun Mountain on the outskirts of Seoul, South Korea.  Seoul Memorial Park is a crematorium constructed in harmony with the natural terrain of the site, which previously lent calming scenic views to meditative passing-by hikers, and is now converted to a sanctuary for solemn rituals concluding life’s journeys.



Project: Seoul Memorial Park
Date of Completion: 2012
Site Area: 36,000 m2
Gross Floor Area: 18,000 m2
Client: Seoul Municipal Facilities Management Corporation
Architects: HAEAHN architecture


Canvas for Land Art 

To overcome the unwelcomed response from the community, this crematorium was sought to be a “non-erected” building.  Instead, Seoul Memorial Park emerges as a form of “land art” sculpted into the existing topography with a flowing array of architectural forms and motifs.  Concaved at the center of the Park, lies a courtyard encompassed by a series of ritual spaces devoted to separate functions.  These spatial layers bordering the courtyard resonate from a distance with the surrounding mountain trails and ridges.  The 2-storey high crematorium facility configured in the curvilinear belt along the courtyard has roof structures linked in the way flower petals pinwheel one another, punctuated by a reflective pool at the very heart of the courtyard.


Comfort in the Final Journey 

Families in bereavement take the final journey of parting as they encircle the courtyard along a path reminiscent of spiritual spaces with vaulted ceilings and indirect lighting. Towards the cremation alcove, the ceiling rises drastically as a clearstory above a triforum. Upon completion of the path, a meandering garden comforts the bereft.  As the water from the mountain flows  down and gives life to the garden, one might be reminded of the transfiguration of sorrows in praise of the harmony in nature.  The garden shimmers with sunlight, whispers with snowfalls, and dances with spring rains. Season by season, tranquility is discovered and the spirit is renewed.  Just as nature was dissolved into a building to rest in the valley, Seoul Memorial Park was embodied in a piece of land art to celebrate life and transfigure sorrows.



from  bustler


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY