*마굿간을 도서관으로 리노베이션 합니다 [ Zauberscho[e]n ] The Horse on the Ceiling


순간의 시간을 영원한 공간으로 재구성합니다.

대학캠퍼스내에 새롭게 설치된 도서관은 지난 시절 말들이 기거하던

마굿간을 증축 및 리모델링하여 얻어낸 결과물입니다.

새로이 증축된 글래스 박스를 이루는 글래스 파사드는 커다란 사이즈의

클리어 글래스와 각 글래스의 지지대 역활을 하는 글래스 핀으로

디자인됩니다. 이러한 투명성은 건축가의 의도처럼 주간에는 도서관을 이용하는

이용자들에게 조도의 확보를 야간에는 대학캠퍼스 내의 교육에 대한 상징적 의미를

내부로 부터 발현되는 공간으로 나타냅니다.

재미있는 것은 이러한 비물질적 공간을 지지하는 3개의 기둥 형상입니다.

이 기둥들은 과거에 공간을 지배하였던 말의 달리는 다리를 컴퓨터 시뮬레이션 과정을 통하여

추출한 미니멀한 형상을 스틸프레임으로 표현합니다.

이것은 과거에 순간 조각들을 현재의 영원한 공간으로 탈바꿈하는 과정을 보여줍니다.

시간을 공간에 담아내는 또다른 방법입니다.


reviewed by SJ


The New building stands in front of the stables of the Leonardo Campus in the north of Muenster and joins with the academy of art, the muenster school of architecture and the all three institutions are merged in a library and stand behind the walls of a part of the former horse stables. The shelves required more space. But where?



Client: Land Nordrhein-Westfalen

User: University of Applied Sciences Muenster, Academy of Art Muenster

Function: Library for Architecture, Art and Design

Location: Leonardo-Campus Muenster

Programm: 400sqm, 1450 shelf-meter, 3 studycarrels, singleworkingzone, conferencezone

Architects: Planungsgemeinschaft zauberscho(e)n, Muenster Buehler und Buehler Prof. Dipl. Ing. Architekten BDA, Muenchen

Team (design): zauberscho(e)n: Mathias Horstmann, Andreas Schuering, Stephan Weber Buehler und Buehler: Prof. Prof. h.c. Herbert Buehler

Team (realization): zauberscho(e)n: Andreas Schuering, Stephan Weber Buehler und Buehler: Prof. Prof. h.c. Herbert Buehler

Structural engineer: Ingenieurgemeinschaft Fuehrer Kosch Juerges, Aachen

General contractor: Averbeck Bau GmbH, Ostbevern

Steel construction: Bentheimer Stahl und Hallenbau, Bad Bentheim

Facade planning /-construction: Josef Gartner GmbH, Gundelfingen

Planning + construction time: 2008-2010

Completion:April2010



In the past horses stood in front of the stables, now the books are going to stand there.


They are framed by a glass facade whose large-sized glass panels are reinforced by glass fins. This façade, made out of especially clear glass, shapes the building through its great transparency. The books so become during daytime and especially at night from the outside an important focus of the university campus and so form a memorable sign of education.


The space is divided into three parts and offers different working atmospheres to the students. Up front the facade develops into three study-carrels for an undisturbed learning, in the rear stands a large table for groups, separable as required through an acoustic curtain. As a transformable element it can form an individual thinking-zone or open up a larger area. The outside is printed with a digitally generated motive on the basis of the “School of Athens“ by Raphael. Through its indifference the curtain gene- rates a constantly changing relation to space.


Gottfried Sempers postulate for polychromy and his conclusion that colour has a less bawling effect than glaring plain white becomes clear in the interaction of intense green ceiling and black floor with the chromaticity of the trees outside and the brick color of the surrounding buildings. Looking through the facade the surrounding appears in high gloss, much more colourful as this can be experienced outside the building.


In the rear of the building the wing-like roof rests on three columns. Their form is orientated on a moment of movement of the leg of a horse who has been moving there in former times. They are digitally generated and a product of a computer supported, modern steel technology.


In Muenster it rains a lot. Along an open cullis the entire length of the building the rainfall is being staged and becomes a spatial experience as it drops down like a curtain in the form of a second layer in front of the glass facade. The rainwater is being collected in an infiltration ditch in front of the building and returned ecologically to the terrain.


Between the new and old roof a light gap illuminates the historic stable wall. Stairs and openings in the wall prevent standstill and contribute to an interconnection of historic building and new extension.



from  dezeen



이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY