*템퍼러리 파사드 디자인 [ will bruder+PARTNERS ] Agave Library


피닉스에 위치한 도서관을 디자인하는 핵심은 친환경적인 디자인을

저렴한 비용으로 우수한 성능을 갖도록 하는 것입니다.-흠, 이거는 누구나 원하는 일 아닌가?...-

피닉스 북측 쇼핑단지에 부속되어 있는 다양한 프로그램-가스 스테이션,

자동차 세차장, 패스트 푸드점, 레스토랑, 슈퍼마켓-중 강한 인상으로

도시와 새로운 호흡을 시작합니다. 기존의 콘크리트 사각볼륨과는 별개로

설치된 템퍼러리 스틸 파이프 월은 크게 두가지 측면에서 디자인 되었습니다.

첫번째는 예산에 대한 한계이며 두번째는 기존 부속시설과 차별화 되는

퍼블릭 스페이스에 대한 도시와의 관계성 입니다.

이것은 퍼블릭 스페이스가 도시 속에서 자리하는 문화적 활동의 기대를

충족시키기 위한 하나의 방편으로 내부 프로그램과는 별개로 이와같은

파사드 디자인을 제안합니다.

여기서 파사드 디자인은 심미적 만족을 위함이 아닌 도시와 문화를 연결하는

링크 서피스로 이해해야 합니다.


reviewed by SJ



The design of this 25,405 sqf branch library for the City of addresses issues of excellence and affordability in sustainable design. Impacted within a Planned Shopping Center in north behind a gas station, car wash, fast food restaurant, and supermarket, the Library’s construction and material pallet quietly draws from, and (re)presents, the language of its retail neighbors. Stacked bond concrete masonry units and glass enclose the simple rectangular volume of a hard-trowelled concrete floor with carpeted ‘area rugs’, green sandblasted cmu walls, exposed gang-nail trusses, glu-lam beams, steel pipe columns, and sparingly used painted gyp-board interior partitions.




Architect: will bruder+PARTNERS
Location: Phoenix, , USA
Project Area: 25,410 sqf
Project Year: 2009
Photographs: Bill Timmerman

Project Team: Will Bruder, AIA, lead design architect, Richard Jensen, AIA, project manager, Chris Balzano, RA, project architect, Dominique Price, RA, project architect, Marjorie Fichthorn Whitton, interior design Ben Nesbeitt, Rob Gaspard, Joaquin Roesch
Mechanical Engineer: Ideas for the Built Environment
Structural Engineer: rudow + berry
Plumbing and Electrical Engineer: Bridgers & Paxton Consulting Engineers
Civil Engineer: Hess Rountree
Landscape Architect: Ten Eyck Landscape Architects
Lighting: Roger Smith Lighting Design
Acoustical: McKay Conant Hoover
Interactive Learning: burgeon group
Public Artist: Kendall Buster
General contractor: hardison/downey construction



In the tradition of banks, post offices, courthouses, and city halls of fledgling western frontier towns, whose dignified, yet paper-thin street facades belie their utilitarian construction behind, the Library’s ‘false front’ mediates between its two realities: one of a limited budget, the other of the civic presence expected in a public institution. With its torquing false metal scrim curving along the site’s eastern edge of 36th avenue, the Library’s ‘cowboy front’ gives scale, presence, and distinction commensurate with it position in the community. Constructed in the tradition of the old lathe houses of Phoenix’s Desert Botanical Garden using off-the-shelf galvanized hat channels, the scale and form of the scrim also recalls the tradition of drive-in movie theaters so common across Post-War American suburbs.



from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY