*현대적인 모던함과 심플함이 돋보이는 아파트 리노베이션 [ Pulltab Design ] 7th Street Residence

현대적인 디자인의 특징인 모던함과 간결함 그리고
오픈스페이스의 특징을 보여주는 플렉시블한 공간계획이 돋보이는 레지던스 입니다.
아름다운 가로수길에 맞다 있는 듀플렉스 아파트
4인으로 구성된 젊은 가족들을 위한 유니크한 공간을 제안합니다.
인테리어의 시작은 2400스퀘어미터의 공간에 가구와 라이팅이 자유롭게
구성되며 전체적인 공간이 막힘없이 열리도록 하는 오프스페이스의
조닝에서 시작합니다.
스테인 콘크리트와 아메리칸 블랙월넛 그리고 브론즈와 스틸을 적시적소에
사용한 재료 마감은 인공적인 녹청과 수성페인트 그리고 하이글로시로
마감한 벽의 베이스와 절묘한 조화를 이루면서 공간의 모던함을 풍부하게 합니다.
여기에 생활공간의 중심인 거실과 주방의 색다른 리노베이션 스페이스는
5층 슬래브를 연결하여 새로이 증축한 다이닝 공간으로 인테리어 디자인의
포인트가 되는 장소가 됩니다. 그리고 이 다이닝을 연결하는 계단실에
설치된 내부조경은 실내에서 자생할 수 있는 식물을 식생하여
창조적이며 집안 내부에 활력을 불어 넣는 터닝스페이스로 구성됩니다.

막힘 없이 열려 있는 공간을 현대적인 모던한 인테리어 디자인으로
채운 디자이너의 터치가 공간을 풍부하게 만드는 좋은 프로젝트 입니다.

reviewed by SJ



The owners of this duplex apartment, located on a beautiful tree lined street in the East Village, retained Pulltab Design to create a unique living environment for a young family of four.

As a starting point, the clients requested that their 2,400 square foot apartment be selectively renovated and that the new design revolve around not only creative architectural additions but also the thoughtful selection of free standing furniture and lighting.


In the schematic design phase, initial conversations revolved around modern masters such as Geoffrey Bawa, Carlo Scarpa and Richard Neutra. Based on these conversations, it became apparent that the new design should strive to create a warm and open living environment with unique handcrafted detailing.

Materials such as stained concrete, American black walnut, bronze and steel were selected along with modernist finishes, including hand applied active patinas, true pigment paints and high gloss lacquer surfaces.

The heart of the apartment centers around the living/dining areas. As part of the architectural construction, a new cantilevered dining ‘pod’, extending from the 5th floor slab, was added to increase the size of the kitchen. On the outside surface. of this pod, a custom planted garden wall was installed with the intent of creating a focal point, with a slightly mysterious quality, for the living room.

In combination with the vertically planted wall above, a shallow reflecting pool, custom fabricated from folded steel sheets, was placed in the living room. This reflecting pool functions both as a means to capture water droplets, from the vertical garden wall’s concealed irrigation system, and also allows for the addition of a calming indoor water garden, stocked complete with colorful goldfish.

On the east wall, a new double height panel system was installed, assembled from painted furniture grade plywood. The panels, both fixed and functioning, are separated by a pattern of reveals which add both texture, interest and most importantly a sense of scale, to what was originally an overwhelming surface.

Several of the individual panels, denoted by custom routed hand pulls, open to reveal (from right to left) a chess table, a large 8′ long claro walnut dining table and a fold down illuminated bar with glass shelving.

To delineate the function of each panel, three colors were chosen: a bright orange, a glowing yellow (for the concealed bar) and a deep blue. These colors add an active layer to the space while tracing their connection back to Piet Mondrian’s inspirational composition paintings, from the 1920′s and 30′s.




from  contemporist

댓글(0)

Designed by JB FACTORY